18
feb.
Politica si Feteasca Neagra 2008
In cadrul clubului de vin, nou infiripat pe strazi cu nume de mari poeti, a avut loc o foarte importanta sedinta, cu tema Feteasca Neagra 2008, tot ce misca. Folosind resurse mai mult sau mai putin ortodoxe am reusit sa facem rost de exemplarele reprezentative, pe care le-am tot analizat in diferite stadii dupa dechiderea sticlei, in ordine diferita. A fost un dialog aprins, dar constructiv, iar rezultatele au fost cel putin surprinzatoare, notele fiind mult mai mari decat ma asteptam initial, dar pe buna dreptate:
Cel mai scump vin a tinut sa ne reaminteasca de haosul de pe piata, fiind si cel mai slab. Mie mi-a inspirat concentrat de struguri, acetona, alcool in afara corpului, prune in fermentatie, parfum ieftin, fals, coafat. Gustativ e un pic mai asezat, as da vreo 20 de lei pe el. N-a fost pastrat in conditii optime – are circumstante atenuante – de Hyperion e vorba.
Segarcea: ca de obicei rosiile de aici nu debordeaza de tipicitate, dar sunt bine facute. Parerile onoratilor politicieni au fost aproape identice: eleganta si finete, echilibru de invidiat. Are medalie de argint la Vinalies de Paris.
Vinarte a avut defect de dop, imi pare rau ca n-a intrat in concurs. Data viitoare.
Stirbey: frunza de nuc, astringenta ridicata, ciocolata (?!) si.. pareri impartite.
Tohani Special Reserve e un vin in care fructul e cuvantul de baza, liniar, vioi si aspru, rustic, taninuri cam verzi. Oricum, a fost cea mai mare surpriza.
SERVE: complexitate, aciditate joasa, lemn. Chiar daca n-a prins primele locuri, s-a prezentat peste asteptari.
Purpura Valahica a strans partile bune din Tohani si Terra Romana, rezultatul fiind un vin amplu, si intens. Si aici apar note de ciocolata.
Pentru cine n-a incercat Ancestral doar atat: cel mai bun! Nu se mai gaseste pe piata, dar versiunea imediat urmatoare, 2009 inca exista si e cel putin la fel de buna.
Experienta aceste degustari se materializeaza in concluzia ca Feteasca Neagra are o anume tipicitate, dar in multe cazuri e ascunsa de injectii, Merlot, machiaje si alte porcarii, din cauza subtirimii care trebuie consolidata, ca sa nu crape prea repede. E un soi care nu va putea oferi niciodata vinuri cu adevarat mari, iar potentialul de invechire e limitat. Dealu Mare pare a fi zona ideala, dar struguri se pot cumpara de peste tot. 2008 e primul an in care cam toata lumea a facut o Feteasca Neagra foarte buna.
Data viitoare batalie mare: Vinarte vs. Rotenberg, 2006-2007-2008, bineinteles Merlot. Si poate la desert o Purpura Valahica vs. Crama Basilescu, Feteasca Neagra 2009. Sau o Vega Sicilia Valbuena Magnum 2003…