Chateauneuf du Pape Blason du Prince
Observ o aplecare a consumatorului de rand catre vinuri care tin mult, vinuri care se invechesc multi ani. Nu stiu cum a ajuns asta un criteriu pe scala valorilor, insa cred ca urmatoarea treapta ar fi sa incercam sa prindem vinul in perioada lui de glorie si nu cand abia mai palpaie, inconjurat la priveghi de elogii gen „tertiarele sunt acolo”, sau „inca mai avea ceva viata in el”.
Exista vinuri din zone celebre care nu traiesc foarte mult. Din postura de importator, de cautator de vinuri fine, am avut curiozitatea sa vad indeaproape, sa degust, sa citesc destul de mult despre sudul Ronului, unde cele mai vestite (si foarte scumpe) ajung in perioada de glorie la 8-12 ani etate.
Azi vreau sa supun atentiei un Chateauneuf care nu-i nici scump, nici cu pretentii la viata vesnica, producatorul dand ca plafon varsta de 5-8 ani. Iar partea asta de sinceritate m-a facut de fiecare data sa fiu mai atent, mai aproape de astfel de oameni. Sa nu uitam ca Cellier des Princes vinde in peste 100 de tari, deci cateva cuvinte greu de demonstrat ar fi fost usor de pus in scena, dar si mai usor de demontat. E un Grenache majoritar, cu doar cativa stropi de Syrah si Mourvedre, fara baricare, soiul avand probleme de compatibilitate cand e impins in mariaj cu stejarul.
Cand ai temperatura potrivita, paharul ideal, notorietatea catorva sute de ani de valoare si mai ales inima deschisa, pot aparea revelatii langa acest entry in lumea CnP-urilor – Blason du Prince. Impresioneaza prin simplitate, eleganta si mai ales echilibru. Notele olfactive amintesc de cirese rosii, piper, frunze de visin la care producatorul mai adauga lavanda (oh la la, da!), cimbru si rozmarin. Vinul este un mix de trei soluri diferite: pietris, nisip si calcar. Mergi in zona daca ai ocazia, e o lectie despre diversitatea solurilor, bolovani uriasi, vii centenare si oameni deosebiti.
Daca nu te-am convins inca sa incerci chiar acum Blazonul Printului ia in considerare ca exista (inca disponibile la momentul acestor randuri) in Romania doar cateva sticle de 3 litri (!), in cutiile originale de lemn – ca idee de cadou de lux sau de pus la beci poate mai mult de 8 ani…
Noroc si un an nou cu sanatate si impliniri!
Disclaimer: Nu sunt implicat in obtinerea medaliei de AUR la Lyon, in 2019, desi am jurizat in acel concurs. Vinul nu a fost la comisia din care am facut parte.