Rosu Imparat – o “comparativa” in orb cu rosiile romanesti reprezentative
Toti avem afinitati fata de anumite crame sau branduri. Am prieteni care, oricat de slab ar iesi vinul preferat intr-o degustare comparativa la care au participat, a doua zi tot pe acela il prefera, atat suntem de orbi uneori. Insa pentru o analiza reala privind diferentele intre vinuri, nu exista un mod mai sigur decat degustarile in orb. Acestea ofera sanse egale tuturor probelor, chiar daca se pot face discutii ulterioare legate de ordinea de intrare in concurs, de timpul de aerare, tipul de pahar, etc.
Ca sa fii la zi cu toata piata si schimbarile ei de la un vintage la altul, un line-up al celor mai bune e o necesitate. Asa ca daca in toamna aliniam cele mai bune asamblaje albe, a venit momentul sa vedem toate rosiile romanesti care conteaza, alese pe criterii de calitate, notorietate, pret, longevitate, etc. Sigur, cu exceptiile de rigoare, pentru ca Miss World devine o fata care in primul rand isi doreste sa #partikipe.
La fel ca data trecuta cand am organizat un eveniment de o asemenea anvergura, barlogul dragonului (aka pubul ala cool deschis doar seara pe Cuza Voda 46, unde poti gasi 200+ etichete de vin, 50+ single malturi si dish-uri dupa stele Michelin – The George and Dragon Pub), s-a dovedit neincapator pentru pleiada de iubitori de vinuri de calitate. Toate cele 35 de locuri s-au rezervat din prima zi cand am anuntat degustarea. De data asta nu am mai rezervat loc pentru un juriu “pro”, preferand sa las oportunitatea cat mai multor adevarati consumatori ai iubitei noastre licori sa ia loc in gradena juratilor.
Am limitat numarul de probe la 15, in ciuda insistentelor reprezentantilor unor ..vinuri, care in opinia mea inca nu se pozitioneaza in segmentul high-end, iar ordinea de degustare s-a tras la sorti folosind o cunoscuta aplicatie.
Vinuri aliniate la start, in ordinea servirii si cateva observatii personale:
- Avincis Grandiflora 2013 – evident mai bun decat precedenta editie, insa mai e de lucru la partea de “modelare”.
- Stefanesti Truda Fanny II – foarte bine si acum si asta vara la albe.
- SERVE Cuvee Charlotte – poate daca se aeriseau toate vinurile cateva ore livra mai mult, a fost foarte bun dupa concurs.
- Corcova Racoveanu 2013 – pare a nu fi cel mai bun an de rosii la Corcova.
- Licorna Bon Viveur 2014
- Ferdi Cuvee Paul 2015 – mi s-a parut excelent cu doar doua zile inainte, insa publicul nu l-a vazut asa sus.
- Balla Geza StoneWine – bun.
- Lacerta Cuvee IX – nu e rea pozitionarea, insa asteptarile erau mai mari.
- PetroVaselo Ovas 2015 – cea mai mare surpriza a anului as zice. Un vin exceptional, curat, savuros, italian style. Va zic aici, ca nu ne aude nimeni: e foarte putin, go for it!
- Sarica Editie Limitata – super-onorabil!
- Golem – ramane o referinta pentru rosiile romanesti de top. In clasamentul personal a fost chiar mai sus decat media.
- Smerenie – open&drink – foarte apreciat, in ciuda opiniei generale de dinainte de concurs cum ca nu e un an foarte reusit.
- Vinarte Prince Matei – au venit cu hartie de la notar cum ca e 15% Cab acolo :). Buna pozitia.
- Flamboyant – castigator detasat, atat la mine cat si ca medie. An bun, n-am inteles de ce DCR e asa subtire.
- Budureasca Reserve 2008 – decanul de varsta prinde podiumul, cucerind publicul prin complexitate si notele de innobilare la sticla.
Am gasit o solutie ca sa nu mai fie dezavantajat primul vin din concurs, servind seturi de cate trei, juratii avand posibilitatea sa-si aleaga mai usor favoritii. Daca as imbunatati ceva, acestea ar fi fisele de notare, pentru ca media punctajelor a fost decalata in jos cu 4-5p fata de scala la care m-as fi asteptat.
Am stiut identitatea unor probe, deci clasamentul personal, cu un podium format din Flambo, Ovas si Golem nu e chiar relevant.
In schimb, media punctajelor celor 35 de votanti, chiar si fara eliminarea extremelor, diluate in calcul, e de privit cu atentie:
Au fost voci care au intrebat, nemultumite: “cu cat timp ati deschis sticlele inainte?” Sau “ati decantat”? Va asigur ca toate vinurile au fost tratate identic – asa cum sunt servite in restaurant – prioritatea numarul unu fiind corectitudinea concursului, relevanta ierarhiei finale. Si pana la urma conteaza ce favorit si-a ales fiecare, clasamentul final fiind o formula matematica nu atat de relevanta.
Multumesc tuturor producatorilor care au avut amabilitatea sa se ofere mostre, creand astfel un cadru prietenos si din pdv finaciar pentru participanti, multumesc tuturor juratilor pentru “munca” depusa si nu in ultimul rand stabilimentului pentru gazduire. Multumesc fotografului pentru rabdare si calitatea fotografiilor.
Cititorilor acestor randuri le doresc sa aiba flexibilitatea sa “citeasca” vinul dincolo de etichete si povesti, daca vor sa decopere care este cu adevarat cel mai cel. Iar daca vor sa reproduca impreuna cu prietenii aceasta minunata experienta, ii invit pe VinMagazin.ro sa culeaga vinurile.
Bon Viveur rosu 2014, nu a intrat in accest top 10?!!!
Sa fie oare din cauza tineretii lui?
Esti tu sigur 100% ca e mai bun decat cele din top10?
Cei 35 de eroi au zis ca nu…
Era doar o intrebare.
Apreciez si respect top-ul vostru.
Spune-mi te rog, ce anume ati degustat de la Sarica EL?
La Flambo si Golem te referi la ultimele editii (Flamboyant 2014, respectiv Golem 2013)?
Multumesc
Sarica are un singur cupaj rosu, de CS cu FN.
Flambo da, 2014 si Golem 2013.
In afar de Budureasca 2008, toate vinurile au fost cele disponibile acum pe piata.
Buna,
M-am uitat pe lista si nu am gasit Cuvee Uberland. Parca titlu se numeste Rosu Împărat.
O zi buna.