20 apr.

Chateau Clinet 2011

    Sunt zone inegalabile pe lumea asta inca (thank God!), cu toate ca in ceva ani probabil chimia va rezolva “problema” si vom avea si la Medgidia vin ca la Saint Emilion. Deocamdata ne putem bucura de naturaletea locurilor si chateau-urilor celebre atatea sute de ani, daca avem puterea sa lasam la o parte nationalismul de mahala, cultura sa intelegem calitatea si banii sa o platim.

    Chateau Clinet inseamna peste 400 de ani de istorie in facere de vin de clasa mondiala. Sunt doar 11 hectare cultivate in mare cu Merlot si putin Cabernet, cu o varsta a viei ce se apropie de 50 de ani. Clinet inseamna oameni de inalta tinuta morala, repere de eleganta pe care o transmit si vinurilor. “Lovers of Clinet are lovers of passion, pleasure, and sensation – the same values that drive its creation” – ni se spune pe siteul lor.

    Merlotul pare usor cazut in dizgratie pe piata noastra, insa poate uitam prea usor ca poate da vinuri memorabile. Sau poate din cand in cand trebuie sa le cautam in alta parte. 2011 nu a fost cel mai bun an din istorie, mai ales venind dupa perfectele 09 si 10, insa la ce a urmat pana la 2015 e de cautat ca un giuvaer de raport calitate/pret. Ma uit in colectiile celor cu dare de mana de la noi si vad o refulare a anilor slabi. Invatam treptat marile nume si zone viticole, dar pana la acordul fin mai este, plus ca acolo nu vom gasi NICIODATA chilipiruri. Acolo nu ne mai putem pacali pe noi insine ca BMW e la pret de Dacie sau Pomerol la pret de Dealu Mare. Sau e deja?

    Vinul incanta prin complexitate, fiind la varsta impletirii sublime a trecutului cu viitorul, a taninurilor vii cu notele tertiare de tabac si frunze uscate. A afinelor si murelor cu cafea si ciocolata neagra, a cireselor amare cu frunze de nuc si grafit. E negru la vaz, vartos, corpolent, chiar daca motorul e turat doar la 13,5% Aciditatea e tactata ideal, astfel incat impreuna cu taninurile coapte dar foarte vii sa nu deranjeze, ci sa pastreze prospetimea. Iar peste toate fructele si senzatiile enumerate cred ca savoarea e cea care conteaza si aici Chateau Clinet puncteaza foarte sus. Atat de sus, incat si Robert Parker a zis 95p. La ceas de Paste ma impartasesc voua ca cel mai bun vin baut in 2019 a fost de la un vecin: Chateau Feytit Clinet 2015 – cotat la 97 de puncte de mine.

Acum “doar” 93 pentru Clinet 2011.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *