09 mai

Vivino – Android wine app

    Vivino este o aplicatie disponibila pentru toate sistemele de operare ale telefoanelor destepte, mai bine dezvoltata pentru Android si Iphone, mai greoi pentru Windows Mobile si Blackberry. Ce stie sa faca: te inregistrezi (e gratis), fotografiezi eticheta unui vin, care e apoi comparata cu o baza de date de peste 1.000.000 de exemplare, deci in general recunoscuta de soft, daca nu bei plastic sau ciudatenii.  Bine.. am gasit destule vinuri romanesti pe care nu mi le-a recunoscut, sau care aveau producatorul, anul, tipul, total aiurea – introduse de alti useri. 
    Conceptul a plecat de la a tine evidenta personala a vinurilor bune, sau proaste, dar repejor a luat amploare prin modul de a impartasi cu altii parerea ta – sunt integrate cam toate retelele de socializare. Nu e obligatoriu, dar poti acorda de la 0 la 5 stele, din jumatate in jumatate de masura, poti pune note de degustare, impresii personale. Nu prea am inteles ce ofera in plus versiunea “pro” care costa vreo 17 lei. 
    Ce m-a facut sa scriu acest post: in 2-3 saptamani am ajuns pe locul 25 in Romania, evaluand doar 20 de vinuri! Primul loc este ocupat de un utilizator care a evaluat 377 de vinuri, urmatorul fiind la 177 de vinuri, iar locul trei are 121. Baiatul de la Cluj e deja locul 7 cu 63 de ratinguri. Sa va mai zic: Cezar Ioan: are cont, 0 wine ratings, Bogdan Bocse: 3 wine ratings, dar Geta Bocse – 5, ceilalti, care sunt activi in a scrie/evalua nu apar deloc. Or mai fi si altii, dar daca nu suntem infratitit pe Facebook nu-i vad. Sa fiu fair-play si sa imi continui urcarea pe parcurs, sau sa-mi scanez cele 1300 de vinuri incercate si evaluate responsabil pana acum? Asta are mai putina importanta, insa nedumerirea ramane dezinteresul publicului in a evalua vinurile.
    Ca si cautator, una e sa te apuci la tranta cu Google si sa gasesti o evaluare defensiva in genul “un vin bunicel la un pret acceptabil” si alta e sa vezi ca media celor 30 useri care au incercat acel vin este de.. 2 stele din 5. Cred ca exista in Romania o comunitate interesata de vinuri care nu mai cumpara povesti, etichete, sclipici, dar nu inteleg de ce nu sunt aici, pe singura platforma comuna. Hai sa dam mana cu mana sa punem stele-mpreuna!
    Recomandare: de multe ori scanezi un vin dupa ce l-ai fotografiat cu telefonul si nu ti-l recunoaste. Se apasa “search wine”, se introduc niste litere la intamplare, dupa care in partea de jos apare in sfarsit optiunea “add wine” unde se editeaza toate campurile. Daca e un vin par exemple Stirbey Cabernet Sauvignon nu se completeaza nimic in primul camp, pentru ca n-are nume, cum au Soare, Caloian, sau Cuvee Uberland. Restul sunt intuitive. Good luck!

2 thoughts on “Vivino – Android wine app

  1. Sa stii ca eu am scanat un vin pe care nu mi l-a recunoscut aplicatia, am tot incercat add wine … nu mi-a iesit si dupa doua zile mi-au trimis mail ca au identificat vinul si au completat ei detaliile legate de producator, brand, soi si an de recolta. Oricum mi se pare foarte faina aplicatia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *