26 ian.

Vitis Metamorfosis Cantus Primus Feteasca Neagra 2013

Dupa circul facut de unii producatori, limitati in viziune, vis-à-vis de parerile personale pe care le-am etalat despre anumite vinuri (proaste) participante la Tastevin, am ales sa nu mai scriu o perioada despre aceasta serie de evenimente, iar in ultima instanta a fost unul dintre motivele pentru care am renuntat de tot la proiect. Ca sa fie bine pentru cine trebuie, sa nu mai deranjez vreo ierarhie, vreun discount pe 2017.


Exista niste vinuri care mi-au ramas in minte, care s-au distantat clar de celelalte, prin calitatile lor, cum e cel de mai jos.

Imaginea brandului Cantus Primus era un pic diluata  pentru mine, pentru ca semnalele primite fusesera controversate, in perioada Halewood: preturi mari, insa nu de fiecare data in pas cu un rezultat bun. De cand familia Antinori a infiintat Viile Metamorfosis – un brand cam greu de inghitit de popor – lucrurile s-au miscat mai bine, au avut cursivitate, si, incet-incet, vinul a reusit sa depaseasca acel RCP mediu al pietei de vin premium, intrand in zona de satisfactie pentru consumator. Cantus 2012 mi s-a parut “The Feteasca Neagra” la Zexe. S-a detasat prin finete, echilibru, tipicitate si naturalete fata de competitori, asa ca am punctat-o la 89p, cu 2-3 unitati mai sus decat alte vinuri din setul final, al celor scumpe. La doar 3 zile diferenta am organizat la 1000 de Chipuri Hotel Caro top 10 Most Expensive Feteasca Neagra, si am avut, prin amabilitatea producatorului, vinul din 2013, chiar daca fara eticheta upgradata. 

Ei bine, din nou primul, chiar daca la egalitate cu un monstru sacru din Ceptura – 90 de puncte! Cu asta ocazie am mai identificat un parametru de pus la tipicitate, chiar daca probabil vine din vinificatie/baric: partea de bulion, foarte placuta, complementara unei complexitati peste medie, la care contribuie impresii de fructe rosii de padure, bacon, forest floor, o nota floarala si nelipsita pruna. Toate elementele olfactive formeaza un tot impresionant ca savoare, iar gustul se continua natural, in aceleasi tonuri, transformate in ciocolata neagra la final. Intensitatea gustativa e peste medie, intr-un mod totusi fin, cu taninuri coapte, marunte, ascunse de maturitatea strugurelui. E de remarcat si amplitudinea, volumul vinului in gura, ce pare crescator in trecerea sa. Si on top of this: struguri proveniti din agricultura organica. Vin Bio. Asta da reusita la Metamorfosis. Mai ales ca de aici inainte ma astept sa creasca 1-3 ani.

90+

3 thoughts on “Vitis Metamorfosis Cantus Primus Feteasca Neagra 2013

  1. Buna ziua! Si eu sunt un mare consumator de vinuri si sunt interesat de cum pot intra in posesia acestui vin si pretul lui! As vrea 6 sticle.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *