18 sept.

Ti-am adus un vin. La misto.

    Sa faci cadou o sticla de vin unuia despre care stii ca e in bransa e ca si cum i-ai aduce lui Messi o pereche de pantofi sport Veer. Parca asa se numeste producatorul romancare isi vinde marfa prin targuri si oboare. Nu ai habar despre calitatea lor, dar speri sa-l uimesti/incanti cu ceva. Sau vrei doar sa fii un snob care arata ca stie despre pasiunea – sau chiar meseria respectivului – dar vrei sa te dai mare ca tu stii si mai bine, ai studiat, te-ai gandit.
    Un gest ca acesta te expune riscului de a dezamagi primitorul, din mai multe motive, care se pot intersecta:
– aduci un vin pe care omul l-a mai baut deja – nu-l impresionezi cu nimic, chiar daca (din politete sau pe bune) vei primi laude despre calitate, producator, sau anul de recolta;
– nu si-l doreste pentru ca il considera prost: stie ca provine de la un producator care n-a reusit niciodata sa perormeze in calitate, cu toate ca in multe cazuri pretul spune altceva; vezi Lacrimi si Sfinti. Nu, nu carciuma lui Dinescu, Lacrima lui Ovidiu si Sfintii de Oprisor; Champagne si Chateauneuf nu sunt nici ele o alegere buna, mai ales din supermarket, chiar daca ramai cu mandria ca ai dat peste 100 de lei.
– dai foarte multi bani pe o sticla pe care el n-ar da, si desi are o oarecare curiozitate, nu vrea sa si-o satisfaca doar din acest motiv: costa prea mult si spiritul de fronda ii va fi calcat in picioare. Sau stie ca nu face.
    Crezi ca exista in comert o sticla despre care nu stie? Te inseli! Le stie. Chiar daca inca nu le-a incercat pe toate, cele pe care si le-a dorit sigur i-au ajuns in pahar. Aia smekera pe care o tine tac-tu de 7 ani in vitrina langa paharele de Turda e fiarta de mult timp, ajunge la canal in 5 minute de la deschidere. Dar va puteti face o poza cu ea inainte.
    Nu contest ca poti intreba in stanga-dreapta alti cunoscatori, eventual apropiati ai sarbatoritului, dar trebuie sa fii convins ca baierile pungii vor trebui deschise larg. Dar sfatul meu ramane: move on! Sunt atatea alte lucruri interesante!

6 thoughts on “Ti-am adus un vin. La misto.

  1. foarte fain articol..am fost de atatea ori in situatia asta si voi mai fi…oricum niciodata nu ajung la nici o concluzie, si aleg vinul scump , gandindu-ma ca, daca persoana respectiva a baut vinul acela, nu l-a baut prea des šŸ™‚

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *