18 sept.

Tastevin – mod de utilizare

    In urma experientelor de anii trecuti – da, in 2015 am fost singura persoana care a participat la toate intalnirile Tastevin – m-am gandit sa prezint pe scurt cateva idei de organizare, un fel de manual de utilizare.

    In primul rand e vorba de seriozitate si punctualitate, criterii eliminatorii pentru participarea la urmatoarele degustari Tastevin, Berbecutio si nu numai. Ne place sa credem ca sunt doua trasaturi de caracter fara de care lumea vinului nu poate fi accesata. Asa ca degustarile noastre incep in fiecare luni la sapte fix. Eu imi propun sa fiu acolo la sapte fara zece si-mi iese.

    Suntem bucurosi sa vedem ca exista un mare interes pentru eveniment, asa ca ne dorim sa aiba acces cat mai multi iubitori de vin. Apelam la intelegerea voastra cand spunem ca e posibil sa participati o singura data. Este recomandata rezervarea cat mai din timp, pentru o sansa in plus la accederea catre un soi preferat.

calendar 2016

    TOTI participantii la macar o etapa Tastevin vor primi o invitatie la Gala de Premiere de pe 9 decembrie, si accesul aici fiind, bineinteles, gratuit, ca la toate degustarile.

    Recomandam sa va uitati 2 minute pe o fisa de punctare, pentru a va familiariza cu ea, eventual in fata unui pahar de vin. Ne dorim ca investitia majora in acest eveniment sa aiba un rezultat pertinent. Pe de alta parte abilitatea de a manevra cele patru capitole va fi invers proportionala cu timpul de asteptare al celor care sunt obisnuiti cu concursurile.

fisa final albe

    Hint: ultimul capitol este mult mai important decat primul. La complexitate, echilibru, savoare se fac diferentele intre vinurile bune, cele mari si foarte mari, nu la culoare. Asa ca daca nu exista particule in suspensie (paie in vin), nu pierdeti vremea prea mult acolo, trebuie sa faceti toate calculele in pas cu ceilalti. Gustul si evaluarea globala sunt mai importante.

    Nu exista evaluari grestite, modul cum percepem gusturi/mirosuri este diferit de la unul la celalalt. Daca tie ti-a iesit un vin de 80 de puncte si vecinului de 74, totul este in regula.

    Influentarea participantilor: vom sta toti la o masa mare, iar gandurile rostite cu voce tare pot foarte usor influenta perceptiile celorlalti, mai ales cand nu exista certitudini. E de preferat sa pastram pentru noi si sa punctam in consecinta ceea ce descoperim intr-un vin. Nu este un concurs de recunoastere a vinurilor, ci o evaluare in orb. Asta nu inseamna ca discutiile amicale nu sunt binevenite, ne place sa avem de fiecare data o atmosfera destinsa.

    Va asteptam cu drag la Zexe!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *