03 sept.

Syrah Symposion 2011, Crama Francu, Adamclisi

    E in primul rand un motiv sa ne aducem aminte de Cotnari care se apucasera sa foloseasca aceasta denumire, considerand-o generica, dar avocatul Francu a fost mai iute de picior si a inregistrat-o la OSIM. Cam asa a venit vecinul de langa mine ieri sa-mi spuna sa nu mai parchez pe o bordura langa bloc, ca s-a dat de trei ori peste cap si a cumparat loc de parcare exact acolo. Asta e si n-ai ce-i face, organizezi un colocviu si o iesi ceva. Pana sa ajungem la vin mai trebuie punctat ceva: provine din struguri ecologici, iar daca ne luam dupa specificatiile suplimentare de vinificatie putem spune ca este un vin “BIO”; n-ar fi rau sa-l certifice, sa aduca vinificatori si vanzatori profesionisti, sau macar un consultant, daca se vrea cu adevarat sa se produca niste editii limitate, niste varfuri care sa se bata de la egal cu marile vinuri ale tarii.

    E imbuteliat acum un an, in iulie 2013, are 13% alcool, care, din pacate, iese din corp si impreuna cu aroma principala, vegetala (telina-brusture-patrunjel-albitura), nu duce la un prim-plan de kinograma. Gustativ lucrurile stau mult mai bine, vinul e fin, are aciditate vioaie, taninuri foarte marunte si rare, aproape imperceptibile, o tar’ de tipicitate (asfalt) culoare violacee si impresie generala de foarte tanar, chiar daca are 3 ani. Luand in calcul partea de inceput, dar si fatetele luminoase as merge pana la 78 de puncte (acum), mai aproape de cele 73 date de lucruribune.ro decat de medalia de argint de la Mundus Vini, sectiunea Bio. Oricum, prea scump fata de ce ofera, nici eticheta n-are nimic atragator pentru mine, sa nu mai zic de capisonul de plastic ordinar ce n-are ce cauta pe gatul vinului ce se vrea premium. Felicitari totusi pentru prezenta solida in retail si pagina web, care, desi simplista, e peste cele ale unor producatori cu o (falsa?) imagine mai buna.

Up-date: l-am uitat vreo 4 zile inchis in frigider, jumatate de sticla cat mai ramasese din el, iar treburile s-au mai schimbat: nasul e foarte fructat (rosii de padure), cu un aplomb de muscate si violete, magiun de prune, toate acoperind cu succes partea brusturoasa. Nici alcoolul nu mai face figuri, urca binisor si gustativ. Postul este mai mult decat decent, in lungime si intensitate. Ar fi de vazut peste vreo 4 ani, just for fun. 84-85 de puncte – punctaj de argint, insa ma indoiesc de decantarea sa la concursul amintit. If you know what I mean. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *