25
nov.
Spumante italiene de top: Franciacorta
Franciacorta este cel mai de seama tip de spumant italian, mai putin cunoscut/promovat in Romania din motive pe care nu mi le explic, in afara doar de incadrarea intr-un segment de pret ce coincide cu sampaniile entry, de super-market, iar romanul, ca de obicei, alege ce scrie pe vipusca pantalonilor cu care iese sa ia paine, nu conteaza ca sunt facuti din plastic si-l rod inghinal. De aici si succesul magazinelor online specializate in capete de stocuri sau importuri mediocre invelite in staniol ruginit.
Este adevarata sampanie italiana, cu DOCG din 1995, intr-o zona in care pionierii s-au tranformat in producatori “de linie”, asa ca sfaturile specialistilor merg in directia celor mici, cum e cel care face vinul despre care povestesc mai jos. Zona are 2200 de hectare, de vreo 16 ori mai mica decat cele 35.000 de ha din Champagne, sunt numai vreo 100 de producatori fata de 19.000 dincolo, iar soiurile permise doar Chardonnay (85%), cu Pinot Noir si Pinot Blanc in completare. Un spumant DOCG Franciacorta pe care scrie Saten este facut exclusiv din Chardonnay.
Ricci e tinut la pastrare 38 de luni inainte de lansarea pe piata, i s-a adaugat un lichid de dosage cu 8g de zahar pe litru si are 12,5% alcool. Perlatia este de lux, deasa, fina si uniforma ca o ninsoare de poveste, poate avantajata de noile mele pahare, cu fundul lat, ascutite spre varf. La a doua incarcare m-am mutat in alt tip de pahar si parca viscolul a fost si mai intens. Aromatic nu se manifesta vijelios, aducand aminte de lemn uscat de esenta tare, drojdii si-un crang inverzit, cu doar o adiere de mar copt si paine prajita. Gustativ e alunecos fata de Cava sau Prosecco, in ciuda usoarei asprimi remanente, dar se vede Chardonnay-ul cu onctuozitatea specifica, foarte echilibrat, cu aciditate vioaie. 88 de puncte, 70 de lei.