02 apr.

Sarica lanseaza

    Vocabularul vinului poate parea ciudat, sau distractiv uneori, pentru cei inca nefamiliarizati cu el. Sintagma “fan proaspat cosit” – regasita in descrierea oficiala a Aligote-ului Via Viticola Sarica Niculitel suna metaforic in sud, unde fanul e perceput doar uscat, insa mi-e ca ardelenii nu-s de aceeasi parere. Oricum ar fi, incercarile de redare a unor senzatii olfactive sau gustative sunt destul de limitate de limbaj, iar “traducerea” lor e un skill cu care te obisnuiesti greu sa jonglezi. Daca vintage-ul precedent puncta bine la parte de savoare, Aligote Editie Limitata 2019 aduce un plus pe partea de corp, venit din impresia de densitate a vinului. Totodata, puncteaza foarte bine la capitolul complexitate: ba iti aduce aminte de un Muscadet “sur lie”, ba de un Sauvignon din Alto Adige, in afara de clasicele citrice si fructe verzi. Urca foarte elegant pe palat, dupa care coboara discret, imbiind la o noua inghititura. Avem probabil cel mai bun Aligote al producatorului din ultimii ani – multumim ca nu l-ati scumpit.

P.S. Aligote Cai de la Letea Editie Limitata Via Viticola Sarica Niculitel a castigat Concursul National de Aligote 2019.

Pentru moment ar fi ideal sa se evite preluarile din showroomul din Piata Romana, mai ales cu plata cash, daca nu se poate altfel, insa vinul e disponibil rapid la comanda online, pe VinMagazin.

*****

    Roseul a avut o reteta foarte inspirata la Via Viticola de ani buni. S-a evitat Merlot si Cab, care sunt usor greoaie in roz si s-a prins frecventa ideala cu Fetasca, Pinot si Shiraz. Acum 2 ani a fost campionul national al categoriei, sa nu uitam asta, iar in 2020 trage din nou la titlu la cum arata. E echilibrat, e vioi, e savuros si “puissant”, cum ar spune vecinii de la vest de Tisa. Alte atribute importante de mentionat: complexitate si intensitate. Te trece printr-un adevarat curcubeu aromatic. De cautat mai ales online in urmatoarea perioada, noi deja  avem in stoc Caii de la Letea Editie Limitata Rose.

Ambele 87p.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *