29 oct.

Sarba, Aligote, Plavaie si alte vinuri Girboiu

    Sa pui si dop de tabla, sa faci si vinul sec, sa schimbi si eticheta vinurilor de retail- asta da curaj la Girboiu, care merita toata aprecierea noastra, pentru ca asta inseamna educarea publicului, ajutarea lui sa priceapa ca screwcap-ul nu musca. Un nivel ridicat de cunoastere va duce la o crestere a cererii in zona Premium, ceea ce aduce cu sine o marja mai buna pentru producator, insa e pe termen lung, nu se intampla maine. Altfel, in continuare sefi de banci si directori in multinationale o sa se sperie de vinuri peste 25 de lei si o sa-si faca intre ei cadou vinuri romanesti din ’68. Dupa ce am vazut Tectonic 2016, ma asteptam ca Sarba cea mica sa fie foarte mica, dar, surpriza mare si aici: vinul, desi mai putin consistent si usor ajutat pe la colturi, arata foarte bine, mult peste pretul sau. Pastreaza tipicitatea soiului, mentine un nivel alcoolic bun – 13,5% – fara a exagera aromatic. 84-85 de puncte.

      Rose baricat, (ce soi?) 2016. E de apreciat originalitatea producatorilor, incercarile de a iesi din pluton, atata vreme cat nu se vand gogosi gen Cramposie 2003 sau sticle cu blanita la 100E bucata. Nu e nici primul baricat din lume nici din Romania, insa e unul dintre cele reusite, echilibrate, onctuoase. E scaparea ursilor de rosu vara, care cauta racoarea insa vor ceva cat de cat apropiat de culoarea sfanta. Vinul este unul serios, cu greutate, nu are deloc caracateristicile unui rose zglobiu si fresh. Puncteaza bine si pe palat, scotand in evienta un mix reusit de lemn si fructe rosii. 85-86 de puncte. Recenzii despre alte vinuri Girboiu au fost publicate recent in Evaluari Vinuri.

  Aligote cu Muscat Epicentrum 2016. Intens parfumat, intr-un mix in care te-ai astepta ca Muscatul sa domine, insa e remiza, Aligote-ul, reusind sa p[uncteze cu polenul si partea verde. Un vin de petrecere, simplu, rustic, care fac pariu ca impreuna cu o anumita apa gazoasa face furori. 84 de puncte.

    Plavaie Livia 2016. Daca esti iubitor de vin si ai incercat macar cateva piese bune esti constient ca in zona de larg consum dopul de tabla e cea mai buna alegere. Evitarea sa cronica de catre marea masa este tot un efect al snobismului, care in zona high se manifesta prin consumul de vin prost la pret mare. In zona entry parvenitul se simte jignit de screw-cap, insa toarna cu putere din bidonul de plastic de la o mamaie din Pietroasa sau de pe centura Focsaniului. Prietene, exista viata dupa “vin de casa”, iar dopul cu filet nu da bube sau pene pe spate. Plavaie 2016, IG Dealurile Vrancei, 12% alcool – de drum lung – cu un gust de gutuie destul de pregnant, subtirel in corp, cu un flow bun si mai ales un packaging mult peste ce vedem langa el la raft. Picnic, home party in care vinul nu e chiar primul actor, deci mergi pe buget smart? 82p.

    Sauvignon Blanc Tectonic 2016. Un Sauvignon curat, nici prea ierbos nici Nou Zeelandez, cu un 13% alcool care pare mai jos, vinul nemaiavand acea corpolenta uriasa de acum cativa ani, cu care a luat aur la Bruxelles – atribut pe care nu-l vad pozitiv intr-un SB. S-a rotunjit frumos in sticla timp de vreo 8 luni deja, e usurel, echilibrat, placut. Si, lucru din ce in ce mai rar la noi: aciditatea nu iese aiurea la suprafata. Concluzie: bun, peste pretul sau. 87+

    Feteasca Neagra Bacanta 2013: gemos , 15,5 alcool bine integrat, structurat, not bad overall. Vrancolicella primeste 85p.

    Sarba cu Plavaie Epicentrum 2016 pare venit dintr-o zeama imediat sub ce se pune in Tectonic, cum e si normal, pentru ca si pe raft e o diferenta de 20-25%. Principalul atu este sorbezitatea, sau viteza de ducere pe gat, fara impresii amare la inghitire, fara aciditate sa-ti crape smaltul dintilor, alcool extrem de bine integrat, corp si intensitate mediu+, arome foarte subtile. Pleci la 6 dimineata cu doi prieteni in balta la Mila 23 si s-au dus 3 sticle pana revii la baza la 11 sa raportezi nevestii ce ai prins. “Ce e Gogule cu atatea sticle goale? Aaa.. l-am aruncat, se incalzise! :)) 85 de puncte.

P.S. Nu uita ca vineri avem “comparativa” de Negru de Dragasani la Ritual! In cadrul unui nou workshop despre evaluarea vinurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *