11 nov.

Rocca Nero di Troia IGT 2017

    Dupa mai multi ani de colindat cele mai mari targuri internationale m-am oprit asupra vinurilor Rocca Vini, producator ce detine mai multe crame, in zonele importante ale Italiei. Avem Chianti, avem si Primitivo. Avem Barolo, avem si Vermentino, Negroamaro, Nero di Troia, Malvasia Nera, Prosecco sau Amarone.

    Astazi m-am oprit asupra acestui minunat Nero di Troia, dintr-o gama medie, care mi se pare definitia vinului corect. Nero di Troia e un soi stravechi, adus probabil de greci in urma cu mii de ani in Italia de sud. Cel facut de Rocca ne duce cu gandul la afine si mure coapte, apetisante, usor spicy, cu o tusa foarte indepartata de lemn dulce si prune in parg. Este de un echilibru la care mari Chateau-uri doar viseaza, iar la partea de savoare, stiti, acea bunatate, vinozitate a vinului – exceleaza din nou. E barbatesc prin taninul marunt, copt, dar activ, are palat, are kick, are post-gust… Si poate intai de toate are naturalete, e curgator, nu e machiat, nu e tunat din niciun punct de vedere. Poseda 14% alcool, zona Puglia, grad de calitate IGT, 30 si ceva de lei online si 87 de puncte sincere de la mine. Mai mult de la juriul Berliner Wine Trophy 2018, care a acordat Medalie de Aur.

Este cel cu care am inceput degustarea celor peste 400 de vinuri la Vinitaly anul trecut si nu-mi venea sa cred ca in aceasta zona de pret se pot gasi vinuri atat de reusite dar in acelasi timp simple, fara baric, fara nimic, de o versatilitate superioara – imi vin in minte zeci de preparate culinare dintre care n-as eclude nici pizza nici carnea rosie, branzeturile mediu maturate, sau un desert nu prea dulce, pe baza de ciocolata alba. Sigur, pretul foarte bun tine si de minimizarea lantului de distributie, pentru ca de obicei vinurile trec prin vreo 4 maini pana ajung la consumator, insa in cazul VinMagazin nu mai exista niciun adaos suplimentar pana la tine. Noi il importam, noi ti-l aducem acasa. Exista si varianta Torri d’Oro, gama superioara, 2014, ce aduce notele de innobilare la sticla, timp de 4 ani, tot sec – for real! – in stil Bordeaux, si el detinator de AUR la Berlin. Despre acesta intr-un episod viitor. Regele zilei de azi este Rocca Nero di Troia IGT. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *