13
mai
Rioja Alta Gran Reserva 904, Magnum, 1998
Brandul de fata este considerat top-class in Spania, iar anul de productie – 1998 – si sticla Magnum constituie alte argumente pozitive. Din punctul meu de vedere un alt plus este nivelul alcoolic de 12,5%. Sursa si pretul le gasiti AICI.
Hai sa vedem: nas exceptional, daca as judeca doar acest capitol ajung fara tagada in partea de sus a intervalului de 95-100 de pct. Aromele sunt fructate, apar in acelasi timp gemuri si fragute proaspete, alte fructe rosii de padure (zmeura), mure, parca si o inghetata cu lapte, coaja de copac, pamant, ciuperci. Nivel mediu intens. La mijloc: nivelul alcoolic scazut si structura rarefiata nu rezulta in ceva intens, corpolent, ba dimpotriva. Aciditatea e sus (acrisor, merisoare), taninul apune, e suculent. Post amplu aromatic, mediu ca lungime, de aceeasi savoare impinsa la maxim ca inceputul. Culoare rubinie translucida, fara borduri maronii. Fruct total natural, fara lemn, fara adaosuri aiurea. N-are pic de agresivitate, pare tinerel, curgator. Punctaje obtinute la fata locului: 93-90-94-92,5. Media: 92.4pct. L-as mai lua? Oricand pentru nasul de 100 de puncte! Discrepanta intre intensitatea nasului si a corpului nu aduce in niciun caz echilibru, insa privind cu atentie peste 2-3 pahare suna a arta abstracta. Dar arta. Sunt aproape convins ca asa au vrut sa-l faca.
Pe site-ul La Rioja Alta SA nu mai exista date despre acest vintage, incepandu-se cu 2001, dar in alte parti se spune ca a stat patru ani in baric si inca pe-atat in sticla inainte de a fi gata de plecare. E facut din Tempranillo si Graciano (10%) intr-un an aproape perfect. Cred ca acest vin reprezinta limita maxima a soiului de baza.