14
aug.
Raport de activitate: Wine Princess
Asa cum promiteam odata cu prezentarea vinurilor Casei Olteanu, seria de rapoarte continua, urmatorul producator fiind cel de la Minis, Wine Princess. Imi propun sa “vad” majoritatea vinurilor care conteaza de la fiecare, vinuri care exista acum pe piata, iar la sfarsitul anului sa privim impreuna un grafic cu pozitionarea fiecaruia in functie de raportul dintre pret si calitate. Pun pretul la inceput, pentru ca de el ne lovim in primul rand, il acceptam (sau nu), apoi descoperim si nivelul de calitate. Prefer sa las deoparte povestile, unele despre traditie, altele despre costuri si sa raman in postura consumatorului din fata rafturilor cu vin, considerand aceasta licoare un simplu produs. La o plasma sau fier de calcat mai gasesti o carticica despre cum functioneaza, cat ai garantie, cum il poti returna, insa la vin, pana nu te pacalesti (sau de ce nu..veselesti?), nu poti sti ce se ascunde sub eticheta colorata. Hai sa incep cu cel mai bun:

2. Merlot 2007, invelit in hartie: scos direct de la frigider mirosul e fantastic: un amestec debordant de visine, ciocolata, afine si cerneala intregit de vanilia baricului. Violet, as spune daca l-am putea asocia cu o culoare. Ambalajul e poate prea original, prea diferit de al unei sticle obisnuite, insa partea practica e mai importanta decat ‘eticheta”: rezista mult mai bine atacului luminii, ba chiar are un oarecare efect termoizolant. Bordurile grena inconjoara un aspect dens, intunecat, la jumatatea intre violaceu si caramiziu. Poate asta spune ceva despre potentialul de invechire, cu toate ca eu nu-l vad asa longeviv. Strecurandu-se printre buze, lasa o impresie foarte placuta, corp viguros fara a fi obez, astringenta ideala peste care se rostogolesc taninurile bine rotunjite si inca active, extractiv, incadrat perfect la jumatatea intre “catifelat’ si “colturos”, pentru ca are din fiecare cate un pic. Un usor cache de sticla si dopul inundat masiv aduc niste cute aspectului artistic, dar sub 86 nu pot merge. Recomand a se consuma sub 16 grade! E un vin de analiza(t), nu e de terasa/betivaneala, dupa cateva shot-uri nu mai e prietenos, vrea doar sa te domine. Pret: 21 de lei!
3. Cadarca Reserva 2006: probabil cea mai buna forma in care poti gasi acest soi, cu lemnul impecabil integrat, semi-light in corp, note de afine, precedate de zmeura, post mediu spre lung, astringent parca ar fi fost facut acum 2 ani, nu 6. E de apreciat modul de pastrare avand in vedere calitatea la care se prezinta acum. Dl. Geza reuseste sa obtina un vin maricel dintr-un strugure nu foarte apreciat, folosind la maxim experienta de-o viata in domeniu, solul adecvat si influentele climatice ale Adriaticei. 85 cu felicitari, un alt best-of! 55 de lei.
4. Pinot Gris 2011, acelasi ambalaj de hartie: galbui cu reflezii clare roz (copper-yellow in limbaj international), specifice uneori acestui soi, miros de biscuiti peste niste fructe coapte bine ascunse. Atac dulceag bine, gustooooos, fructat: pere, mere, coaja de grapefruit pe finalul acid si amarui. Dupa niste experiente nu foarte placute, n-aveam mari asteptari de la albele zonei, insa acest vin e altceva. N-are prospetimea si mineralitatea celui de Segarcea, insa pare mai “natural” decat Marioara de Jidvei. Foarte echilibrat, n-are “colturi” nefinisate, nu e deloc agresiv. Daca n-ar fi post-gustul mai slabut si senzatia apasatoare de demisec, as merge spre 87-88 de puncte, pana atunci insa 84+ sunt suficiente. Costa doar 20 de lei.
5. Cabernet Sauvignon 2006, non-premium, non-reserva. Primul nas e de baric vanilat amestecat cu fructe negre si coapte din padure, la interior existand un iz (ciudat dar placut) care pe mine ma duce cu gandul la ghiocei si/sau narcise, tulpini de flori, totul avand o intensitate medie-joasa. Culoare rubinie-grena, cu borduri transparente contrastante. Atac nisipos, exctractiv, taninuri necizelate, corpolenta medie, post de cafea, apos, din care te alegi cu buzele superioare lipite parca la infinit de gingii, fara a intalni o satisfactie deosebita. Daca-l lasi sa se mai incalzeasca totul devine piper si astringenta dezagreabila. Un vin aparte, care fara a te marca lasa in urma impresia (ca si celelalte luate de aici) ca interventiile in cabina de machiaj au fost minime. Nu in fiecare an se pot obtine recolte care se transforma in mari vinuri si e de apreciat ca nu se incearca o falsa egalizare a lor. Mi-ar placea ca si preturile sa respecte graficul de calitate, pentru ca 50 de lei e cam mult pentru ce e in sticla. 84. Versiunea “premium” 2003 inca exista la crama, dar nu m-a lasat inima sa dau aproape 90 de lei. Fericiti cei care…
6. Cadarca 2009, 20 de lei si 83,5 puncte.

8. Mustoasă de Măderat 2011, 17 lei: 12,5% alcool, arome cuminti, un vinisor de masa bine facut. E clar ca soiul are limitele sale, pe langa asta complexul aromatic nu e deloc pe lungimea mea de unda. Impresia cu care ne-am despartit e ca se preteaza de minune unui sprit de vara, tocmai de aceea am lasat mai bine de jumatate de sticla drept cadou unui amator de asa ceva. 77 de puncte.
9. Pinot Noir 2007, ambalaj de hartie, 21 de lei: 14% alcool, miros agresiv, dominat de condimente colturoase, buchetul lemnos contrasteaza cu astringenta foarte ridicata, fructul fiind foarte greu de descoperit intre combatanti. Premizele unei invechiri indelungate par a fi prezente, incurajate de taninuri care lipesc buzele superioare de gingii, insa nu sunt sigur ca si calitatea va evolua asemenea. Nu cred sa fi fost un an remarcabil, pentru ca in materie de corpolenta (mai bine zis savoare) sta rau, iar post-gustul exista doar sub forma unui cache de sticla, sulf sau ape medicinale sulfuroase de la Caciulata. Fata de Merlot-ul 2007 din aceeasi categorie, nu inteleg de ce acelasi pret. 75 pct. Nu vreau sa mai cobor stacheta cu un rose baut anul trecut, ma limitez la cele incercate in 2011.
Din seria “rapoarte de activitate” urmeaza Casa Isarescu.
Recunosc ca este o descriere interesanta.
Incepi cu un vin cu punctaj enorm pentru un vin rosu de anul trecut, pe care, dupa mine nici nu trebuia sa il deschizi asa repede. 88 pct? Pai in 3-4 ani ii dai peste 95 daca il pastrezi cum trebuie.
Merlot 2007 pare de incercat la pretul asta.
Cadarca reserva 2006 si din alte descrieri este varful de lance la noi pe soiul asta. Din pacate nu cunosc alt producator roman de Cadarca asa ca nu prea ai cu ce sa-l compari (celelalte "Cadarci" le cam desfiintezi). Poate ceva de pe la vecinii din vest.
Pinot Noir-ul pare la fel de slab ca multe de pe piata noastra la aceeasi gama de pret. Mustoasa nici nu era de asteptat sa faca impresie grozava.
Anul asta am fost la Arad si am ratat o vizita la crama din lipsa de timp. Dupa ce ai scris tu aici nu am pierdut mare lucru.
Vin cu o explicatie in urmatorul post despre punctajele astea mari la vinuri rosii proaspete 😉 Oricum, nu vad Feteasca Neagra invechindu-se "de 7 puncte" in 3-4 ani, oricine ar face-o. Singurul lucru pe care l-ai pierdut e Merlot-ul, care din cate aud nu prea s-ar mai gasi.
Bogdan: exista in marele retail Senator- Cadarca, din gama Monser si cadarca de la Cramele Pancota, pe care nu pot spune ca am baut-o cu mare entuziasm.
Mihai: foarte interesant si concis evaluata crama, dar daca imi permiti un sfat gratis, n-ar fi rau sa dezvolti un sistem simplu de evaluare generala a unei crame. Ceva usor de inteles, gen "crama de 3 stele", etc.
Planuiesc sa pun toti producatorii importanti de la care am reusit sa gust suficiente vinuri in 2012 in acelasi tabel/grafic/poza. Inca n-am definitivat sistemul, e in faza incipienta in care as face raportul intre media preturilor si media punctelor, pozitionand apoi rezultatul fata de media pietei si mai ales fata de pozitia pe care cred eu personal ca ar trebui sa o aiba intr-o piata normala la cap. Sunt deschis sfaturilor si sugestiilor gratis 🙂
Minisul ar putea fi considerata o crama de 4**** din 5, daca stii sa cumperi selectiv.