21 iun.

Pinot Gris comparativ

    Aveam de mai mult timp mostrele in stoc, asteptam un moment potrivit si suficienti parteneri sa le desfac pe toate odata. Fiind o atmosfera amicala, EURO 2012 cu un Steven Gerrard mult peste media echipei, am renuntat sa le ascundem, asa ca degustarea a fost la vedere. Ma asteptam la o finala stransa intre Segarcea si Jidvei si nu m-am inselat, insa au fost si surprize.
4 vinete la foc mic

    Pinot Grigio Calusari 2011, Cramele Recas: ierbos si citric, frumos la inceput, seamana cu V-ul la stil, curat si fresh. Drojdii moderate (paine calda, ananas/banane), fructuozitate intensa, parca si ceva lemn. Pe parcurs mai scade calitativ, avand un usor dezechilibru. Chiar daca n-a iesit castigator, RCP-ul e foarte bun, este un vin pentru piata britanica.
    3 Hectare Sable Noble 2010, de la Murfatlar, cupaj de Pinot Gris si Sauvignon Blanc (cel putin): este surpriza despre care va spuneam: a inceput mai slab, normal pentru un vin putin mai vechi sa nu se deschida 100% din prima. Cu Segarcea e o certitudine ca albele si rozurile le-au iesit spectaculoase anul asta, si chiar daca a castigat concursul, surpriza placuta ramane Murfatlar – vechea garda. Se simte un iz comun cu noul Sable Noble, minusul ar fi un eventual surplus de sulf, daca am simtit eu ce trebuie. Note de guava, corcoduse aproape coapte, pere, intens. Partea cu sulful nu trebuie sa o luati drept litera de lege, dar la cata ocara primesc producatorii din cauza efectelor conditiilor proaste de pastrare din retail, mi se pare la mintea cocosului ca acestia sa recurga la cea mai simpla solutie, ca si-asa nu exista niciun laborator/organism de control. E valabil pentru toata lumea, nu fac trimiterea exclusiv catre acest producator. Daca s-ar dovedi asta, scuza ar fi simpla: daca ati fi consumat cel mult doua pahare de vin pe zi nu v-ati fi otravit. Cine n-a aruncat niciodata cu piatra e invitat sa-si scrie nivelul de sulf pe eticheta, chiar daca nu-l obliga nimeni.
    Pinot Gris Maria 2011, Jidvei: o interesanta nuanta amaruie in miros – o senzatie mai rar intalnita, fan uscat, mere coapte, reflexii roz-aurii, foarte buna trecerea miros-gust. Mi s-a parut ca a venit la intalnirea cu mine si un strop de Gewurztraminer. Alcool usor intens, dar asa e vara, simturile sunt mai sensibile la acest aspect, iar vinul se incalzeste mai repede. Dar dragi specialisti si iubitori ai vinului (sau doar amatori?), e falsa teorema pe care o vad repetata asa des online cum ca dupa turnarea in pahar vinul se incalzeste cu exact nu stiu cate grade pe minut. E logic ca asta depinde de temperatura de plecare, cea ambientala si cantitatea din pahar. Auzisi Jancis? Ca tu le-ai bagat-o in cap!
    Pinot Gris Domeniul Coroanei Segarcea 2011, Prestige: impresie pura de struguri, un vin “verde”, arome de mere verzi, lime, mineralitate, o unda exotica in gust, o atingere marina/sarata si un subton comun cu celelalte albe ale producatorului, care sper sa nu vina de la drojdii ci de la terroir. Impresioneaza prin echilibru, chiar daca finalul e usor parasit de aciditate.
    Toate vinurile provin direct de la crama (cu exceptia Recas, luat de la Ethic Wine) si au fost degustate in mai multe etape, schimband de fiecare data ordinea, asa ca am considerat interesant sa prezint si evolutia lor pe parcursul celor cateva ore; preturile sunt exact cele platite personal, cu exceptia Mariei de Jidvei, a carei valoare e informativa:
    In consecinta, smart buy nu e doar o expresie ieftina dedicata clientilor Miniprix, vinuri bune la preturi decente exista acolo…into the wild.. trebuie doar sa stii pe care sa le alegi, asta fiind principalul motiv din care am deschis blogul. Hai sa explic ce inseamna pentru mine decent, raportandu-ma la extremele punctajelor de mai sus,  sa nu las lucrurile in coada de peste: pe Calusarii de la Recas care au prins locul 4 cu 80 de puncte as da oricand 40-45 de lei vara asta la carciuma: tai 20-30% cat probabil e adaosul magazinului, pentru ca aici preturile sunt foarte bune, adaug 140%, limita superioara acceptata de mine in restaurantele uzuale. Ca ati putea gasi Segarcea la un pret apropiat, felicitati-va ca ati trecut pe aici – daca nu le-ati baut pe toate pana acum – sfaturile sunt gratis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *