03 dec.

Palacio de Primavera Reserva 2015 – 97puncte Decanter

    Palacio de Primavera Reserva 2015 a primit 97 de puncte din 100 posibile din partea celei mai mari reviste de vinuri din lume, Decanter. Burgo Viejo, producatorul, a primit distinctia de cel mai bun producator spaniol al anului in 2019, din partea juriului celui mai mare concurs de vinuri acreditat OIV din lume, anume AWC Vienna – concurs net superior ca numar de probe atat Bruxelles-ului cat si Lyon sau Frankfurt, in care am avut onoarea sa jurizez si eu in 2019. Acelasi Burgo Viejo detine primul loc ca producator spaniol sub 250ha, din partea Deutsche Wein Marketing! La o asa aliniere de premii si medalii INTERNATIONALE e recomandat sa ne asezam confortabil si sa incercam sa ne imbogatim cunostintele despre vin, sa cautam partile exceptionale care au generat  valul de aprecieri, la nivel aproape de perfectiune.

    Sigur, stim cu totii ca Decanter face aceste evaluari usor mai generoase in afara concursului propriu-zis, insa pentru 97de puncte – raritate pe la noi – am putea sa ne plecam privirea de la ultimul etaj al castelului nostru de Vivini de cristal catre acest modest vin. Eu am descoperit intai ca e o greseala sa incercam sa-l aerisim agresiv. Nu ca s-ar descompune, ci mai ales pentru ca atunci cand vedem (vin) rosu in fata ochilor, asteptarile majoritatii sunt sa vina cineva cu un ciocan sa loveasca in moalele capului. Ei bine Rioja nu e despre asta. Rioja este despre eleganta, despre echilibru si finete, la 13,5% alcool. Are corp mediu, aciditate buna, taninuri marunte, coapte si un potential de invechire evident. Paleta aromatica cuprinde fructe negre de padure, ciocolata, o senzatie generala de condiment, dar si lemn dulce sau tente de jamon si tomata. Doar Rioja si inca o regiune din Spania sunt pe cea mai inalta treapta de calitate – DOCa – Denominación de Origen Calificada. Pentru ca finete, pentru ca savoare, pentru ca in mod natural ies vinuri exceptionale. Recomand sa vezi o sticla acum, insa alte cateva la beci 3-4 ani pot aduce satisfactii deosebite. Si ei au avut rabdare sa-l tina un an si jumatate in butoaie de stejar de origine franceza si americana, apoi inca pe atat in sticle, culcat in crama.

    Vin Magazin este o companie romaneasca 100%, mica, iar vinurile vin din crame internationale direct la tine, sa nu te mire pretul prea jos.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *