21
iul.
Oltenia – eterna Terra Nova
Ce cadou mai urat putea primi Ilie Balaci de ziua numelui decat dezafilierea de la FRF a echipei la care a jucat aproape 20 de ani si a demonstrat ca este unul dintre cei mai talentati fotbalisti ai Romaniei? Ce putea face el, colegii de generatie, jucatorii, suporterii ca sa evite disparitia primei echipe care a ajuns intr-o semifinala de cupa europeana (performanta egalata doar de inca doua echipe din tara pana acum), avand in palmares 4 titluri nationale si 6 Cupe ale Romaniei? Nimic. Toti ne-am limitat in comment-uri pe net, discursuri la TV, dar nimeni n-a facut nimic concret. Toti au fost orbiti de dragostea pentru echipa, de istoria ei tumultoasa, cu episoade de nesupunere in fata regimului comunist, poate chiar si de mandria de a fi oltean. Toti au sperat intr-o minune, desi Netoiu a plecat cu 11 jucatori la Dinamo, chiar si dupa ce Dinel a dus echipa in liga a 2-a in momentul in care existau in campionat doar 4 echipe care nu retrogradasera niciodata, printre ele fiind si Universitatea Craiova. Chiar si dupa ce Mititelu, revenind cu surle si trambite din B, nu facea niciun transfer ani de zile, multumind in sinea sa TAS-ului pentru aceasta decizie, si mutand echipa la Severin. Pentru el echipa a fost un fel de “my precioooouuusss!” pentru personajul negativ din trilogia inelelor. A considerat Universitatea proprietatea sa personala, n-a avut niciodata un obiectiv clar, iar cand s-a apropiat periculos de mult de “zona UEFA” din clasament acum doi ani, l-a dat afara pe Napoli si a vandut ultimele doua – trei meciuri cu contracandidatele Steaua si Vaslui, speriat de primele din contract pentru aceasta performanta. Nu s-ar fi suparat nimeni pe o eventuala reeditare a dublei cu Pobeda Prilep din 2000, stadionul ar fi fost plin pana la refuz, toti am fi luat o gura de oxigen care ar fi realimentat sperante. Daca ar fi vrut sa se umple de bani, sau sa-si doreasca din tot sufletul sa distruga aceasta echipa din varii motive, ar fi avut o logica. Dar logica n-are nimic de-a face cu modul de functionare al creierului unui ospatar parvenit, pentru care limbajul de mahala si legea pumnului sunt singurele modalitati de exprimare. Sa speram ca “fotbalul oltenesc a existat si inainte de Mititelu si va exista si după[..]. N-a dispărut o echipa, a disparut doar o varianta a ei deformata si deturnata din propria istorie.”, cum spune foarte frumos Maria Andries intr-un articol de azi din GSP. Cat despre ospatar, daca acesta este pretul care trebuie platit pentru a scapa de el, mai bine il plateam de la inceput. Ii doresc sa aiba ocazia sa-i priveasca vreodata in ochi macar pe cativa dintre acestia: Deselnicu, Balaci, Oblemenco, Boc, Stefanescu, Negrila, Boldici, Tilihoi, Crisan, Cîrţu, Ungureanu, Beldeanu, Donose, Camataru, Geolgau, Sandoi, Craioveanu, Papura, Gabi Popescu, Gica Popescu, Cristi Chivu si poate multele sute de mii de suporteri din toata tara.




Suprafata este considerata de proprietari suficienta pentru moment, nu se intentioneaza noi achizitii in viitorul apropiat. Primul an pe rod prezentat publicului larg a fost 2007, iar de atunci tezaurul podgoriei s-a umplut de medalii si diplome. Toate sunt afisate cu mandrie la vedere, in dreptul fiecarui vin castigator. Cred ca le-ar sta bine si pe site, ca altfel sunt greu de centralizat. Asa multe n-am mai vazut pana acum, dar sigur puteti intalni de exemplu pe la Cotnari. Numai ca sunt luate la cu totul alt fel de concursuri, cum a fost recentul “Bruxelles” desfasurat cu o saptamana mai devreme, la un om in curte.
Preturile din vitrina nu sunt rele, parca o idee mai jos decat in supermarket, sper sa nu ma insel din cauza anilor de productie. Vinul este impartit in doua game, denumite Elite – distributie clasica si Prestige – HoReCa. Feteasca Neagra se pare ca va pleca in Norvegia in proportie de 100% – e cel mai scump vin din crama. Din ce am gustat in trecut mi-au placut in primul rand Tamaioasa Roza, Feteasca Alba si Sauvignon-ul Blanc. Nu m-au impresionat (dar nici rele n-au fost) Pinot Gris – vinificator francez, se exporta in mare parte in Italia (!), Tamaioasa Romaneasca sec, Chardonnay (Elite) si Cabernet Sauvignon roze. Acum am luat cateva din gama Prestige, sa vedem! Daca iau in calcul caldurile de afara, restantele la degustarea de Pietroasa si DFR, o sa mai dureze ceva. Dar cred ca o sa le trec pe toate intr-un tabel in care sa scriu decat despre limpiditate, culoare si punctaj, poate mai enervez pe cineva 😉
P.S. Cutia de carton a fost gratis, chitanta e la dosar.
Rose-ul sa fie pus la pastrare. Inca o saptamana de "imbatrinire" nu cred ca ii strica 🙂
"Nu m-au impresionat (dar nici rele n-au fost) Pinot Gris […], Tamaioasa Romaneasca, Chardonnay si Cabernet Sauvignon roze." Adica la trecut. Insa n-ai pierdut nimic. Daca insa te referi la Tamaioasa Roza – ii sta bine acolo in frigider, cine stie cand apare vreo ocazie 🙂
Ia pune chitanta pe site sa vedem si noi preturile…:)
Acum, fara gluma, ce preturi au la crama?