Negru de Purcari 2012
Din afara as puncta in primul rand capisonul de cea mai inalta calitate, metalic, gros, dotat cu un mecanism de deschidere simplu, fara sa trebuiasca sa scrasnesti fierul lamei tirbusonului pe sticla.
Negru de Purcari este cel mai scump vin al producatorului moldovean (din cand in cand mai apare un Limited Edition, probabil dintr-o selectie de baricuri), urca pana la 13,5% alcool si se gaseste in mai toate retelele de retail, sau chiar la marii onlineri, care vad ca aplica niste strategii ca pentru tampiti: elefant zice ca ni-l da cu reducere de 11% la 105 lei, desi in primele trei rezultate Google il gasim la 90, fara sa poarte vreun gatlegau cu reduceri galben-rosii. Dar la ce experiente am trait recent cu ei in materie de logica si logistica, nu ma mira.
Am vazut trei vintage-uri intre 2007 si 2010, notate cu 84, 85 si 87 de puncte. Cel din roada 2012 e imbuteliat abia in iulie 2015 (un timp mai lung la sticla ar fi putut imbunatati performanta), e compus din 70% CS, 25% Saperavi si 5% Rara Neagra si a stat 18 luni in stejar. E distractiv ordinul dat de producator pe eticheta: “Se decanteaza 30 de minute!”.
Culoarea este un rosu-rubiniu carnos, aprins. Nas intens, in care se inghesuie care mai de care sa iasa mai in fata: fructe rosii de padure, prune, cuisoare, lemn dulce, cafea, cu o nota sarata la margini. O data pus in gura, in conditiile in care am vazut recent alte vinuri rosii Purcari, e clar ca s-au selectat strugurii cei mai buni, s-a avut grija in procesul de vinificatie. Exista o senzatie dulceaga in atac (n-ar strica o fisa tehnica, site-ul arata bine), urmata de una de catifelare, ambele incurajate de o aciditate nu foarte ampla si taninuri moi, marunte. Amplitudine aromatica medie, echilibru bun, structura densa, palat frumos, nobil, coborare naturala in final. E la un milimetru de a mai urca o treapta, pana la 88 de puncte, pe care sunt sigur ca o va atinge in cateva luni de liniste la sticla. E imbucurator ca avem pe piata inca un jucator care vrea in fiecare an mai mult.