13
dec.
Minima Moralia
Sub cupola Palatului CEC, in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Margareta, a avut loc ieri seara primul eveniment major de PR organizat de Domeniul Coroanei Segarcea, in cadrul caruia a fost lansata gama super-premium Minima Moralia. Alaturi de numerosi actori, dintre care i-am remarcat pe Radu Beligan, Mircea Diaconu, George Mihaita, ziaristi – Cornel Nistorescu, Radu Moraru, Cezar Ioan, fosti ministri, artisti, am zarit si reprezentanti ai concurentei, in persoana domnilor Faleschini, Valvis sau… Porumboiu. Organizarea a fost de cel mai inalt nivel, prezentarile proprietarilor, ale celor care au creat brand-ul sau a oenologului francez avand o ordine fireasca. Degustarea care a urmat a fost insotita de finger-food realizat la recomandarea lui Avram Laurentiu Achim (SavorHD), dupa consultarile cu Chef Henrik Sebok (Howard Johnson), avandu-l drept Chef de Cuisine pe Catalin Scarlatescu (Master-Chef, ProTV). Nu cred ca ati vazut de prea multe ori referiri gurmande, sau de food-pairing pe acest blog, insa de data asta am fost impresionat. Asocierile au fost de-a dreptul miraculoase, n-a existat vreo parte dezavantajata, vinul si mancarea s-au potrivit ca niciodata.
Despre Domeniul Coroanei: in 1884 parlamentul decide, la initiativa lui Bratianu, ca statul sa cedeze 12 domenii, care nu erau lucrate, catre Casa Regala, in scopul administrarii de catre aceasta si obtinerii de profit, sau macar auto-sustinere. Suprafata totala era de 184.000 ha, o cifra foarte apropiata de suprafata cultivata cu vita de vie din zilele noastre. Dintre cele 12 domenii, cel mai nordic fiind la Malini, jud. Suceava, doar Segarcea mai exista astazi. A nu se face confuzia cu titlul de “Furnizor al Casei Regale”. In 1929 Segarcea primeste DOC, iar in 1936 obtine prima medalie de aur la Paris. In tezaur exista sticle incepand cu 1917! Crama a fost construita intre 1906-1908 si a fost printre primele cladiri din beton armat din tara, in opinia mea depaseste in design si grandoare toate celelalte crame romanesti. In data de 10 mai (ziua Regelui!) 2002 domeniul intra in proprietatea Corneliei si a lui Mihai Anghel, care incearca si reusesc in timp sa readuca stralucirea pierduta in anii comunismului. In 2004 incepe un amplu proces de replantare care se extinde treptat pe toata suprafata celor 300 de ha, compuse din 60% soiuri albe si 40% soiuri rosii, este adusa din Montpellier Ghislaine Guiraud, oenolog care, alaturi de dna. Anghel, da un trend modern, international, vinurilor oltenesti.
Minima Moralia este o gama noua, constituita din 6 vinuri, dintre care 5 sunt cupaje. Etichetele reprezinta povestea valorilor fundamentale, prinse intr-o tehnica fotografica de mult apusa (Collodion – care pune in evidenta ochii) si sunt binevenite in contemporaneitatea dominata de sisteme mediocre. Aplecarea spre aceste valori ar putea fi salvarea natiunii, coordonata de Casa Regala si nu de politica de mahala.
1. ONOARE 2011: Feteasca Alba, Chardonnay baricat, Chardonnay, Sauvignon Blanc si un strop de Pinot Gris. Culoarea graului copt, de o bogatie expresiva deosebita, din care se disting fructe exotice (mango), caise, condimente dulci. Se asociaza bine cu peste afumat, salate si preparate cu otet balsamic, desert cu nuca de cocos. A fost insotit de Gravalax cu sos de ierburi.
2. SINCERITATE 2011: Viognier maturat 7 luni in butoaie din lemn de salcam si Tamaioasa Romaneasca. Este un vin intens olfactiv, de aceea se recomanda a fi servit la 8-10 grade, in compania mancarurilor usoare dar condimentate. Se simt nuante delicate de citrice (lamaie), este plin de tinerete si prospetime. S-au servit Scoici St. Jacques cu piure de mazare si sos de citrice.
3. SPERANTA 2011, facut din Pinot Noir, Pinot Gris (fermentat in contact cu pielitele) si reusitul Cabernet cu care ne-am intalnit deja. Un rose pal, cu relfexii de cupru, o adevarata salata de fructe din care ies un pas in fata capsunile si o nota de caramel. Aromele sunt nesuperficiale, plecate din inima vinului. Este considerat “un grand vin rose”, recomandat a fi servit ca aperitiv, sau alaturi de legume sau preparate ce contin caramel. Aromele sunt nesuperficiale, infipte in inima vinului. Partener: tartar de somon cu rosii.
4. DARUIRE 2010: Syrah, Marselan si Cabernet Sauvignon: un vin rosu tanar, viu, care insa aduce pe langa nasul clasic si note de miere, fructe bine coapte, migdale. Are un gust generos, care e de preferat sa fie asociat cu somon/jambon fume, sau branzeturi “blue persille”. Acum a fost pus in evidenta de un fabulos file de caprioara cu fructe de padure.
5. RESPECT 2009, un asamblaj din acelasi Marselan, cu Cabernet. Daca v-ati intrebat ce e cu acest soi nemaintalnit la noi, el este doar fiul Cabernet-ului si al Grenache-ului. Are un nas pronuntat, seducator, de fructe rosii (zmeura), lemn dulce, smochine si coacaze negre. S-ar putea servi cu succes alaturi de piept de pui, paste cu busuioc, dar si de preparate ce au fost stropite cu lamaie.
6. RECUNOSTINTA 2008 este un Cabernet scoala. Are si varsta potrivita si pedigree-ul necesar. De culoare rubiniu intens, este un vin suficient lui insusi, cu nas tipic si complex, care poarta in plan secundar o nota de tamaie. Are forta, volum si final cu note de ciocolata, a fost preferatul meu. I-ar sta bine langa preparate din carne si sos, sau langa cele pe baza de rosii. Terina de iepure cu piure de dovleac si scortisoara au fost o partida cel putin la fel de potrivita.
Mai Mihai asa de poetic, intens, nesuperficial, seducator, suficient tie insuti si "expresiv" nu te-am vazut niciodata..:D.
M-ai facut curios…si nu neaparat despre vinuri..:)
Sunt descrierile oficiale.
Ahhh..pai zi mai ca ai facut copy/paste…plagiatorule!
Desi recunosc ca te prefer mai mult plagiator decat cantaret in stru(a)na…:D
Asteptam atunci review-ul trecut prin ochiul critic al cunoscatorului de vinuri si RPC-uri.
Nu e copy-paste, sunt vorbele oenologului, reproduse mai mult sau mai putin exact.
Pai si vorbele tale cand le auzim? 😀
Pai credeam ca m-am facut inteles aseara pe Facebook :))
Segarceaaa!!!
To the end of the world (of wine)!!!!
mda, interesant, daca n-ar fi la baza o hotie: http://www.thecoolist.com/wp-content/uploads/2009/07/matsu-wine.jpg
Nu vad legatura intre cele doua. In primul caz ala si-a pus toate neamurile pe sticle, in schimb aici e o intreaga filozofie.
nu conteaza cine erau respectivii, dar e clar ca e copiata treaba ; acum ca au mai "inflorit-o" pe ici pe colo….pacat, nu e primul producator roman care plagiaza (ca tot e un cuvant la moda) de prin afara partea de marketing/prezentare, chiar daca vinul in cauza este de laudat. oare chiar s-au terminat ideile/conceptele noi? ma indoiesc.
PS iar altii vad ca au plagiat ideea plagiata deja, vezi 1000dechipuri.
Sigur, reprezentarea e asemanatoare, dar raman la parerea ca ceea ce este in spate face diferenta.
felicitari pentru lansare si pentru descriere (chiar daca se spune ca ai plagiat)insa Mihai recunosc ca pe linga arome deosebite si calitate devii si poet si romantic!!!tine-o tot asa si inca odata felicitari ai ramas acelasi OM asa cum te stiu de 30 de ani!
Cu respect si consideratie…..Doru Padureanu
Merci Doru, dar cred ca trebuie sa-mi improspatezi un pic memoria.
Bravo, Berbecutio!