06 feb.

Marea rosie.. degustare de cupaje premium 2007

    Nu stiu cati mai aveti in beci vreo sticla din cele de mai jos, mi-e greu sa cred ca fara sustinerea  si unirea producatorilor se mai poate realiza o asa gala de vinuri vechi, scumpe si mai ales bune. Desi n-am contribuit cu mare lucru, m-am simtit mandru sa iau parte la aceasta degustare de vinuri rare. Singura parere de rau ramane absenta unui al 7-lea asamblaj de soi, Cuvee Uberland 2007, care ar mai fi diluat lupta intre Oprisor si Davino.

    Primul vin aliniat la start, prima surpriza: Dragaica Rosie, facuta din Cabernet, Merlot, Pinot Noir si Shiraz, impotriva careia as fi pariat pe o cota de 1:7 ca e praf. Ei bine culoarea are cateva irizatii portocalii, tulburele, nas bun (neasteptat de bun), gust frumos, aciditate inca acolo, se remarca doar o foarte usoara lipsa de amplitudine, venita probabil odata cu varsta. Ma declar surprins placut, e un vin in stil Languedoc, chiar daca viile erau foarte tinere. Varsta optima pare sa fi fost 2010-2011. Acum imi pare un vin care si-a pierdut o mica parte din forta si vioiciune.
    N-a avut mult timp nici Charlotte (CS+FN+M) sa se dezmeticeasca, cele 5 perechi de ochi lacomi luand-o pe sus. Rubiniu clar, cu tente granat, nas superb, complex de fructe negre pudrat cu cacao, gust deosebit, nu degeaba e cotat printre cele mai bune realizari S.E.R.V.E. Astringenta vioaie, din care taninurile lucreaza activ intre buzele superioare si gingie. Nu cred ca si-a atins fereastra de consum. Daca as fi mers pe regula marilor concursuri, prin care cea mai mica si cea mai mare nota este eliminata, ar fi fost pe locul I, alaturi de Flamboyant.
    Urmatorul vin incercat s-a facut din Dornfelder, Pinot Noir si Shiraz, pe numele sau de scena Smerenie. Mda, din nou surprinzator de bun. Dureaza un timp pana se deschide, nas destul de retinut, aciditate buna, nuante bazate pe visina. Culoare fara niciun hint de batranete. Ma gandesc ca am fost victima unei conspiratii Moisescu-Grigorica-Roceanu, au amestecat struguri din 2013, ca prea se tine bine. Acesta este un VIN! Nu credeam ca o sa spun asta vreodata, nu se aplica si vintage-urilor ulterioare.
    Domaine Ceptura Rouge: nas de intensitate scazuta, dar elegant, astringenta superioara, baric prezent, alcool sesizabil. Nu rau, dar inevitabil fiecare a cautat defecte si stelute pentru fiecare vin; ceea ce cititi aici nu sunt doar parerile mele. S-ar putea ca momentul optim de consum sa fie peste cativa ani buni.
    Fragmentarium: si pe acesta il mai bausem, stiam ca poate. Si nu m-a dezamagit nici acum. Orchestra are in mare parte aceleasi instrumente ca Smerenia, desi soiurile sunt cele din Dragaica (?!). Fruct, eleganta, coerenta, cafea cam intensa pe final. Nu s-a ridicat pana unde speram, dar a fost aproape. 

    Flamboyant: exceleaza prin structura, nas, gust, unele caracteristici creaza orgasm. S-a aprobat totusi  in unanimitate o foarte usoara scadere de intensitate la inceputul postului. Ete asa, sa-i cautam nod in papura.
    La finalul probei cu balonul in forma de sticla, antrenorii emeriti au decis:
    Cu plecaciuni organizatorilor, celor care au facut posibil acest line-up de zile mari.
    Next: Segarcea, Stirbey, Vinarte, Tohani, Urlati, Davino, Basilescu, Halewood. Feteasca Neagra 2008.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *