La Sapata Rose BIO 2015
La Sapata e un producator mai mult decat interesant in peisajul romanesc, care cred ca merita mai multa atentie, dar produsul nu e niciodata suficient. Agricultura ecologica (BIO), se ară cu cai, ingrasamantul este balegar, investitie italiana, podgorie apropiata de Delta.
Un distribuitor slab te tine pe loc ani, o lipsa de viziune sau de experienta pe piata noastra, cunoasterea meandrelor prin care functioneaza poate fi un obstacol mare. Plus un branding cu dosul in sus: who tf is Sapata? Aaa… firma se numeste Crama Delta Dunarii? Pai zi domne asa! Ce frumos! Dar cine n-are […fill in the blancs…] sa-si cumpere! Rose-ul BIO din Merlot are o culoare mult mai atragatoare decat cel de la Budureasca, si el BIO, mai light-portocaliu, “foaie de ceapa”. Nu stiu daca e Placebo, dar eu si la asta vad lipsa unui asa-zis prag, dig, undeva in gat, care acum lipseste, insa e prezent in cazul vinurilor uzuale, non-bio. Nu e prima oara cand se intampla, sper sa gasesc si explicatia “chimica” la vremea potrivita. Calitatea sa principala (dupa naturalete) este prospetimea, asa cum ar trebui sa fie la toate rose-urile. Aciditate naturala mediu+, intensitate moderata, arome nu prea labartate, sa nu simti ca are alcool – 13 azi. Lasand la o parte paleta de arome usor comerciala pe care o da soiul, avem de a face cu un rose care impresioneaza printr-o puritate, naivitate si nonsalanta. Daca inchid ochii si imi imaginez o alta eticheta pe el, de la un producator mai interesat de marketing decat de vin, as tripla pretul. Sper ca la un moment dat unul dintre cei 5-6 producatori eco-bio, dinamici sau nu, sa reuseasca sa si ocupe aceasta felie deocamdata goala din mintea consumatorului roman. Deocamdata nici macar nu exista o lupta pe care sa o privim relaxati din fotolii. Alti producatori de struguri ecologici: Crama Francu, Domeniile Bogdan, Domeniile Franco-Romane, Senator, Terra Natura, etc.
86 de puncte.