Geiben Beerenauslese 2006 – GrandPrix CERVIM 2017
Niste domni si doamne se strang periodic pentru a juriza Concursul de Vinuri Extreme – ultimul termen referindu-se probabil la niste nise, cu toate ca Rieslingul de Rin, chiar si BA, nu e chiar o raritate. Cum au facut, cum le-au intors, l-au scos pe dl. Geiben BeerenAuslese 2006 drept Marea Medalie de Aur.
Nu asta a fost motivul pentru care l-am adus in Romania, ci faptul ca am vazut crama cu multi ani in urma, oamenii care muncesc acolo, modul lor de lucru serios, minim invaziv. E un producator mic, fondat 1721, nu va fi niciodata adus de un importator mare la noi, unde piata a cam respins in trecut asemenea gen de vinuri, insa in opinia mea abia acum intelegem care este rostul lor pe acest pamant.
In incercarea de a gasi ce a convins juriul sa acorde cea mai inalta distinctie acestui lichid provenit din vii de 70+ ani, am gasit in primul rand echilibrul absolut intre restul de zahar (generos!) si aciditatea NATURALA. Papilele-ti sunt incantate in acelasi timp de doua lucruri placute, la intensitate mare. Am mai fost impresionat si de senzatia aranjamentului de citrice, de la mandarine si portocale pana la lemon si lime. Peste toate se asterne nota de innobilare la sticla, sub forma de miere, flori de salcam, ce vor acumula in complexitate, spre tei si menta probabil dupa zeci de ani. Nici senzatia de hidrocarbura – kerosen, motorina, gaz lampant – nu lipseste. Am baut in trecut “vintage”-urile 74 si 76 – acesta din urma disponibil acum pe VinMagazin – si sunt minunate. Aciditatea si zaharul rezidual in forma naturala sunt adevarati gardieni ai invechirii de calitate.
92+ de la subsemnatul pentru Beerenauslese 2006. Impecabil. De vazut asa ceva macar o data in viata.
Potential de invechire: 20-40 de ani de acum inainte.