03 mai

Fort Silvan – avanpostul nordic al vinului romanesc

    Fort Silvan inseamna cea mai nordica vie a tarii, aflata aproape de paralela 47, care, dupa ce am vazut cateva vinuri de acolo, cred ca trebuie neaparat si vizitata – crama, nu paralela! – mai ales ca au facilitati noi de cazare la preturi foarte prietenoase, incepand de la 90 de lei camera. Vinificator, director de vanzari si sef la PR este Laszlo Veizenbacher, pe care cei pasionati de vinuri (mai putin cei de etichete si povesti) il stiu de acum cativa ani, cand facea vinuri foarte bune la Hetei. Hai sa vedem cateva vinuri disponibile acum pe piata:

    Traminer 2015: abia am revenit din Alsacia unde am vazut zeci de Gewurztraminer-uri, unul mai bun ca altul, asa ca pretentiile sunt sus. Fort Silvan tine insa si el nivelul, aratandu-ne un vin bogat, atat aromatic cat si in corp, ce incanta cu petale de trandafir, fructe tropicale si condimente, mentinand nivelul de zahar rezidual in zona sec. Mi-e teama ca in viitorul foarte apropiat se va indragosti cineva de el si il va cumpara pe tot, la fel cum s-a intamplat recent cu rose-ul. Inainte de verdictul final nu trebuie trecute cu vederea intensitatea aromatica superioara si mai ales lungimea, intervalul foarte lung de timp in care aromele raman intiparite pe papilele gustative. 87 de puncte. Asocierile culinare merg, clasic, spre preparate Thai, Asia, condimente, arome nebune, intense.

    Muscatul e un soi aromat dragut, care are insa un schelet in dulap: nu prea are aciditate naturala. Dar cand e in zonele potrivite (nu ca majoritatea viilor romanesti, din pacate), rezultatele sunt superbe: arome incantatoare care nu au nevoie de rest de zahar sa le potenteze extra, prospetime, o structura buna, echilibru. Apreciez ca superior acest Muscat de clima rece, sincer si expresiv, in dauna celor mai “de vale”, uleioase, lipicioase. Cred ca se impune si un avertisment: atentie la viteza de sorb, amplificata exponential de finalul lung si savuros. Sticla mea s-a dus mai repede ca oricare alta. Foarte frumos integrat si alcoolul de 13,5%. Cel mai bun Muscat sec din RO? Mari sanse sa fie chiar el. 87p

    Feteasca Neagra – controversata dar iubita, cel mai vandut brand inainte de a fi soiul mofturos, cu rezultate neprevazute an de an. Din capul locului cred ca adaosurile de Merlot, taninuri la pliculet si alte componente ale sacului cu farmece sunt inutile, ducand la un vin care ingroasa randurile celor fara personalitate, fara amprenta terroirului, sau a ta, ca proprietar sau oenolog. Din pacate majoritatea sunt asa, in niciun caz nu arata naturalete. Nu vorbim de asemenea surogate in cazul de fata, la Fort Silvan pare  ca s-a pastrat starea originala, chiar daca inca in forma nu prea elevata. Culoarea ramane rubiniu translucid, se vede fundul paharului oricat l-ai umple, nasul duce usor spre lemn dulce, fruct, dupa care tactil avem o savoare la care nu te-ai fi asteptat, suculenta.. are un moment al sau de glorie, chiar daca finalul e arid in atribute elevate. Mi-ar placea sa si gasesc pe piata o FN cu caracteristici de clima rece cand o caut, sharp, light, fruct, asa cum mi-ar placea sa gasesc una bogata si rotunda din DM sau alte zone din emisfera sudica a Romaniei. 84 de puncte.

    Un alt vin din setul de sase testat este Riesling, presupun Italian la cata asprime are si cred ca ar trebui si mentionat pe eticheta. Place atitudinea de “spritz de vara” cu alcool jos (11,5%), rezervat in arome si cu aciditate buna. Vinisor cu tente rustice, in care trebuie sa recunosc ca am strecurat un cub de gheata “light”, adica obtinut din apa minerala, iar rezultatul a fost hidratare plus ceva placut care mi-a oferit posibilitatea sa mai lucrez.. pana pe la jumatatea sticlei. Sa nu minimizam importanta acestui tip de vin, de multe ori e necesar. 83p

    La sfarsit am vazut o Regala ce reflecta atat tineretea viilor cat si climatul nordic, rece. E aspra, se incovoaie dupa asocieri gastronomice, apreciem ca s-a lasat asa. 82p.

    Despre rose nu spun prea multe, avand in vedere ca 2016 s-a vandut tot catre primul client care l-a gustat. Cel din 2015 a ramas in zona DS – apropos, ne cramponam prea tare de asta, in alte parti vinul ramane asa cum iese natural – nu vad niste veleitati de 3 bicheri, insa unele gastronomice sunt de luat in seama.

    Fort Silvan ramane acel producator mic ale carui vinuri ne va fi greu sa le gasim an de an, mai ales ca aria de acoperire se vrea nationala. Este un inceput de drum si merita incurajarea noastra pentru aparitia pe scena vinului romanesc de calitate. Am pretentia sa vad aici niste varfuri, niste sclipiri in 3-4 ani si mai ales sa nu dau de sacul de “farmece”, indiferent ca vorbim de alea din vie, din vinificatie sau din alta parte. Alegeti sa ramaneti “natur” si veti avea satisfactii pe toate planurile. Plus aprecierea noastra.

    Vinurile Fort Silvan se pot achizitiona in Bucuresti de catre restaurante/magazine specializate fizice sau online dintr-o singura sursa, de la Rifco Trading.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *