Fete si Fetesti frumoase
Mi-au placut multe vinuri la targul de toamna de la Romexpo. Albe, rosii, mai noi sau mai vechi, dar multe moldovenesti, fara de care pustiu ar fi fost cuvantul de ordine. Etcetera si Equinox sunt deja nume importante la noi, cine le-a vazut cu siguranta le-a indragit. Ce m-a impresionat cu adevarat, fiind o noutate absoluta, a fost o Feteasca Neagra de la Radacini, un producator ce exploateaza 1000 de hectare (!), de care fac pariu ca n-ai auzit, sau credeai ca e vreunul din aia mici, cu 5-7ha.
Nu mai zic de Natalia,
trec direct la etichetele deosebite care mi-au furat privirea, realizate cu multa inteligenta, pentru ca este evident care sunt gamele, care este oridinea lor din pdv calitativ. Vezi si SITE. Iar cea de la Feteasca Neagra mi s-a parut cea mai reusita, in trend cu moda actuala, cu modele populare si o denumire cu spil: Fiori – “o gama dedicata traditiilor neamului”. Simplu si patrunzator. Gustand-o am avut o revelatie: Moldova este noua frontiera, producatorii facand inca vinul foarte aproape de natural chiar in combinate. Plus ca terroirul moldovenesc, in speta componenta sol, acel burete de calcar pe care stau viile, pare sa dea rezultate cel putin la fel de bune ca zone celebre din Romania.
Are 13% alcool (thanks God!), dop DIAM, pret uimitor de mic, dar deocamdata indisponibil la noi. Aromatic e relativ intens, dar mai ales complex: pleaca pe unde de gem de cirese negre, dar are si o pudra de tomata, revine cu o tusa de lemn dulce, fara sa lase in urma ceva ce ma duce cu gandul direct la umami, in forma volatila. Gustativ e bland, catifelat, cu toate ca un ochi atent vede prin structura groasa, insa light ca aspect, ca astringenta nu e deloc domesticita. Evolutia e destul de lunga, fara sa exagereze, punctand inca o data la tipicitate. 87p – aproape de potentialul maxim al soiului. De gasit pe Vinmagazin.