Domeniile Anastasia – un nou vin bun
Dupa minunatul Merlot 2009 care a facut intreaga piata de vinuri sa vuiasca si sa spere la mai multi producatori asemenea (Domeniile Anastasia e un PFA cu 7ha), urmatorii ani ne-am cam dezumflat. Micul antreprenor revine insa in forta cu doua cupaje, vinificate cat mai aproape de natural, in care drojdiile, nu asa “de soi” ca la crame care (doar) se cred cu pretentii, au refuzat sa mai manance ultimele 5g de zahar, cand deja produsesera 14 grade alcoolice. Asa ca eticheta marturiseste, atat in cazul celui de fata, cat si al celui despre care vom vorbi cu alta ocazie: demisec. Inainte de a intra in sticla trebuie sa punctez packagingul dintr-o cu totul alta categorie ca pana acum: sticla grea si la propriu si la figurat, eticheta de calitate, dop la fel. Apreciez site-ul destul de bun, chiar daca mai e de lucru la rezolutia materialelor, poate cu ocazia asta era cazul sa se renunte si la adresa de mail de pe serverele yahoo. Mi-ar fi placut sa gasesc aici informatii despre aceste noi vinuri, inca dinainte de imbutelierea lor, in ianuarie. Scanand printre ultimele cupaje baute, Feteasca Neagra pare ca se simte mai bine in prezenta CS-ului, ca vioara a doua. Asocierea cu Merlot da rezultate usor mai jos.
Culoare dark-ruby, nas complex, tipic, in care se disting arome de fructe negre de padure, condimente, mineralitate, o tenta vegetala, ciocolata, viorele, prajitura negresa, caramel, bacon, lemn dulce, cacao si cafea. Atacul nu tradeaza cele 5g de zahar, senzatia de catifelare fiind repede acoperita de taninuri vii, active. Vinul e usor oyly, chiar daca prezinta o aciditate buna, care contribuie si ea, alaturi de taninuri, la o astringenta ridicata. Aromatica retronazala e de clasa, peste perceptia directa in care prospetimea, varsta frageda, accentueaza nota rustica. Zaharul rezidual actioneaza ca un factor de legatura intre cele doua soiuri, asigurand inca de acum o usoara catifelare. Un vin a carui evolutie e de urmarit, e clar ca poate creste peste cele 86 de puncte primite astazi. Pretul e de bun gust!
..Citesc in vinuri de peste 25 de ani,si citesc in mod profesionist pt ca am invatat de la profesori de calibru din tara asta,
imi place acest comentariu dle Vasile,
insa este peste puterea mea de pricepere un vin rosu cu 49 g/l zahar rezidual.. apreciati..arome, taninuri vii sau nota rustica? ..atat de incitanta este prezentarea incat o sa procur vinul direct de la crama cat mai repede.
Scrie 5g, nu 50g.
Oricum atitudinea dvs. recenta, domna Ochean, nu cred ca merita un dialog.