Dobrogea culinara si oenologica autentica
Am petrecut sfarsitul celei de-a doua saptamani de iunie la Constanta, cu ocazia primului eveniment de vin si gastronomie locala, organizat de vinul.ro. Apa marii a fost calda, dar cam tulbure, plaja plina (de vouchere?), un Centru Vechi in devenire care deocamdata nu ofera mari variatiuni culinare si bahice, insa potentialul este urias, mai ales ca am avut ocazia, prin bunavointa unor localnici, sa vad cateva viitoare locatii absolut fantastice, originale, vechi.
Dar noi am stat la Ibis, locul de desfasurare in primul rand al concursului de vinuri dobrogene, in care s-au intrecut vreo 55 de probe. Despre ele impresia generala este ca progres exista, insa un minim filtru la plecarea spre orice concurs ar fi necesar. In extrema cealalta am gasit cateva vinuri minunate, cu personalitate, de terroir – baza pe care se poate construi ceva frumos si unic de acum incolo. Dobrogea e un spatiu mare si Ostrov nu-i Babadag. Which is good! E imbucurator ca exista deja diferente de la o micro-zona la alta, iar uneltele generaliste de vinificatie, alea care lasa amprente adanci in partea organoleptica, sunt din ce in ce mai putin invazive. Se dezvolta turismul viticol, exista efervescenta in jurul vinului. Exista si loc de mai bine, dar cel mai important este ca TOTI vor mai mult de la ei insisi. Un urmator pas spre normalitate ar fi sa nu-si judece propriile vinuri in mod oficial, indiferent unde si cat de tentant pare, chiar daca sunt invitati sa o faca.
Juriul, format din specialiști din domeniu – bloggeri, somelieri, jurnaliști, reprezentanți ai cramelor locale – a degustat în blind peste 50 de etichete, iar în urma clasamentului rezultat avem următoarele vinuri distinse în cadrul competiției:
– Alira – Sauvignon Blanc (2018), Fetească Neagră (2014), Fetească Neagră Grand Vin (2016), Cabernet Sauvignon Grand Vin (2014), Merlot Grand Vin (2016), Rose (2018)
– Crama Trantu – Chardonnay (2018), Fetească Neagră (2017), Syrah rose (2018)
– Domeniile Ostrov – Sauvignon Blanc Ritual (2018), Sauvignon Blanc Ritual (2016), Sauvignon Blanc Naiada (2018), Pinot Gris Naiada (2017), Cabernet Sauvignon Naiada (2016), Syrah Naiada (2017), Fetească Neagră Ritual (2016), Cuvee Rose Naiada, Cuvee Rose
– Crama Histria – Sauvignon Blanc Nikolaos (2018), Ammos Rose (2018), Mirachi rose (2018), Nikolaos Rose (2018), Merlot Nikolaos (2017), Cabernet Sauvignon Mirachi (2016)
– Crama Gabai – Muscat Ottonel Curtea Regală (2018), Fetească Neagră Oak (2016), Mozaic rose (2018)
– Crama Delta Dunării – Fetească Regală (2018), Frizzante Artizanal (2018), Aligote (2018), Merlot și Cabernet Sauvignon (2017), Băbească Neagră Rose (2018)
– Domeniul Bogdan – Chardonnay (2017), Cuvee Christian (2017), Chardonnay Primordial Organic (2018), Fetească Neagră Primordial (2017), Merlot și Fetească Neagră Rose Organic (2018)
– Via Viticola Sarica Niculițel – Chardonnay Light Barrique Scentico (2018), Aligote Caii de la Letea (2018), Caii de la Letea rose Merlot, Syrah și Pinot Noir (2018), Caii de la Letea Ediție Limitată Fetească Neagră, Pinot Noir și Syrah (2018)
Cu siguranta acest clasament va influenta intr-o oarecare masura modul de promovare al magazinelor, sau cu siguranta noi la vinmagazin.ro o vom face! Mai mult decat atat, in urma discutiilor avute la targul de vin si bucate de a doua zi, vom lista foarte curand vinurile cramei Delta Dunarii, ce poarta numele La Sapata, vinuri organice pline de naturalete din vii muncite manual.
Pe langa oamenii pe care i-am cunoscut in premiera – unu’ mic mi-a dat si niste carti pline de mancare– a fost foarte misto ca evenimentul nu s-a limitat la vinuri, ci chiar in seara de dupa concurs a avut loc o cina festiva in cadrul careia am savurat prezenta primarului urbei, alaturi de preparate speciale locale. Cu totii mai dam de o samanta buna, de un praz gustos, insa aici trebuie sa subliniez ca am mancat chestii absolut minunate de care nu auzisem in viata mea. Placintele dobrogene au fost miraculoase si cred ca am avut ocazia sa gust (sa ma imbuib cu un castron de fapt) cele mai bune icre din universul cunoscut. Multi-culturalitatea Dobrogei este o comoara care asteapta sa iasa la iveala. [poate te intreaba Iantu la milionari: se lucreaza la un proiect turistic care sa cuprinda vizitarea unui octogon de lacase de cult DIFERITE intr-o arie restransa: ortodox, grec, armenesc, turcesc, etc…] Modele de convieturie pasnica ce trebuie scoase in evidenta, ca piloni ai civilizatiilor urmatoare.
Incerc sa ma pun in locul seniorilor danezi ajunsi pe-aici cu Cruise nu-stiu-care. Sa le oferi o experienta culinara unica, niste vinuri ce reprezinta zona, plus partea istorica multiculturala? Pai experiente de-astea nu prea cred ca ai nici in Genova sau Marseille. Sau, dac-or fi pe-aproape, le-au vazut deja de 15 ori. M-as distra punandu-i sa pronunte kavyrma, ghiudem sau Cramposie.
Ceea ce am avut ocazia sa vedem acum este ca si cum am fi tras cu ochiul sub capacul intredeschis al unui cufar plin de frumuseti locale originale, de o valoare deosebita. Mi-ar placea sa vad asta in toate zonele Romaniei, si mai ales sa vad ca gastronomia si vinul locului sunt incluse in programe culturale ample, sustinute de comunitate, indiferent de culoarea politica.
Pingback: "Un eveniment care se cere clonat": cum s-a reflectat "Vinuri și bucate dobrogene" în presă și blogosferă - Vinul.ro
Pingback: "Un astfel de eveniment trebuie clonat în toate zonele țării": cum s-a reflectat "Vinuri și bucate dobrogene" în presă și blogosferă - Vinul.ro
Pingback: Vinuri și gastronomie din Dobrogea, în spectacol la Constanța – Garda Culinară