Despre degustarile publice
1. Degustarea la galop: timingul e prost gandit, ori se incepe tarziu si se zaboveste prea mult, iar lumea incepe sa plece inainte de prezentarea tuturor vinurilor, ori se apasa tare pe FFWD si la nici o ora nu mai e vin, gazda ramane pironita langa soba cu un zambet tamp pe fata, iar musterii blestema pe dupa perdele.
2. Degustarea muta: vine insusi producatorul/importatorul, ba chiar toarna in pahare, dar nu scoate niciun cuvant; nu intreaba nici macar ce ne-a placut la sfarsit, fericit ca a mai bifat una, iar vinul cu siguranta va lua avant. Pleci de-acolo si nu stii de unde sa cumperi, chiar daca te-a cucerit ceva.
4. Degustarea-mister, despre care cu greu afli si locul/ora de desfasurare, nu stii absolut nimic despre vinuri, nici un alt uzual participant n-a fost invitat. La plenitudinea de evenimente care sunt in fiecare zi, in general se refuza.
5. Degustarea constructiva in care ai un moment de deschidere si empatie si-i spui reprezentantului cramei ca rose-ul nu e frate cu lemnul sau ca aciditatea SB-ului e cam jos anul asta. Mare greseala! In acel moment s-a terminat orice legatura cu producatorul respectiv, vei fi renegat si pus “unde ti-e locul”, cu fiecare ocazie. Acelasi efect il obtii destul de usor si cand indraznesti sa nu scrii despre nemaintalnitele si nemaiauzitele vinuri ale barbarului.
6. Degustarea betivului: la care in general producatorul himself – mai putin astia de la vanzari – incearca si el cot la cot cu lumea, ba chiar mai aprofundat toate vinurile, dupa care are accese de sinceritate; te poti astepta la marturisiri pe care nu ti le doreai: lemnul era rumegus, “da’ ce, nu e tot natural?”, “am innobilat Chardonnay-ul de acum 4 ani cu 15% (la 4 pahare baute), 40% (6 pahare) si in final 60% cu vin de anul asta”. “De ce sa nu vand domne scump in tara voastra? Nu vezi cat sunteti de idioti?”. O parte din chestiile astea explica intoarcerea mea la 180 de grade fata de anumite crame in timp. Nu pot fi prieten cu o crama care in primul rand n-are vin bun – pentru ca nu ma voi putea abtine sa nu i-o spun public la un moment dat, sau are pareri dintr-astea nesimtite si arogante despre natia mea. Banul e important pentru toti, dar exista o limita a fatarniciei.
9. Degustarea over-priced – aici nu prea am vazut situatia de mai sus, confirmandu-se inca o data snobismul maselor. Am vazut cazuri in care se ofereau 3 vinuri de degustat, iar pretul era undeva la 80% din pretul celor trei sticle intregi la orice magazin specializat.
Si acum incercati niste combinari de 10 luate cate 2, sau 3, sau 4….
Foarte interesant articolul, m-a si amuzat putin la descrierea unor tipuri de degustari.
Am participat si eu de curand la o degustare in blind de Chardonnay, in care mi s-a pus ca o sa avem parte de 7 vinuri din scest soi din tari diferite, cel putin eu asta am inteles de pe facebook.
Am degustat vinurile, am strambat putin din nas, am incercat sa le identific si am fost "delectat"de somelierul unei crame mari de la noi (producatoare de albe), distinsul domn fiind turmentat destul de bine dupa doar 4 pahare … de degustare!
La sfarsit cand s-au dezvelit sticlele si am vazut ca 3 din ele erau de la crama cu pricina si inca unul din Romania de la alta crama, am reactioanat astfel: am injurat putim printre dinti si mi-am spus ca nu o sa mai cad in astfel de capcane, dar in acelasi tinp eram putin mandru ca am strambat din nas toata seara cand am degustat vinurile in blind … se intelege de ce! š
O fi fost si pe bani?
50 de lei š
Au! Dureros! Cred ca impreuna trebuie sa definim niste standarde sub care.. e simplu, nu platim! Daca sunteti din Bucuresti lasati-mi un email [dreapta sus – "contact me"], poate resusim sa fim impreuna o voce catre producatori/importatori/crame/distribuitori.