Despre degustari
In “Cartea vinurilor”, Matthew Jukes spune ca atunci cand deschideti o sticla, chiar inainte de a sorbi, sa asteptati o secunda si sa va ganditi ca acea sticla, indiferent de pret a fost creata in cel putin un an; continutul a fost sclavul capriciilor meteo, al erorilor umane (vie, crama, imbuteliere), al climatului economic si al multor alte variabile. E o carte interesanta, cu o uzuala succesiune a capitolelor in care Matthew, pe langa capitole specifice isi prezinta si producatorii preferati. Sunt total de acord cu respectul fata de fiecare producator, desi poate in cazul pietei romanesti ar trebui sa coboram un pic stacheta, in sensul ca trebuie doar sa plecam de la premiza de nevinovatie, bineinteles cu exceptia cazurilor demonstrate de rele intentii. Autorul mai spune in acelasi capitol ca degustarea este similara cu a citi o carte, in loc de a privi asupra copertii si a ghici povestea. Plecand de la aceste idei, vreau sa va prezint in continuare doua evenimente care au avut loc marti in Bucuresti, suprapuse in timp, la prima vedere, insa accesibile pentru cine-i iute de picior.
Multumesc echipei de la Vinul.ro pentru invitatia la lansarea celor trei Cuvee Prestige Brancusi: alb, rose si rosu, si a celor doua Cremant de Bordeaux. Domeniul de 70ha de pe malul drept se numeste Chateau Le Grand Housteau, AOC Côtes de Bordeaux, sunt primele vinuri facute de un roman, in regiune. Pe scurt, organizarea a fost foarte buna – si datorita celor de la Howard Johnson – prezentarea vinurilor a fost facuta de somelierul Sergiu Nedelea, am avut ocazia sa (re)intalnesc cu placere multi profesionisti, amatori, comercianti, blogeri de vin. Mi-a placut si demonstratia de sabrare a spumantelor, chiar daca in a doua parte a fost nevoie de mai multe incercari. Nu pot spune ca-s cele mai bune Bordeaux-uri incercate vreodata, insa fiind probabil abia iesita pe rod, via isi va arata adevarata fata in urmatorii ani. Rose-ul linistit are o culoare splendida si daca ar ajunge si la noi cu preturi similare (6,5 Euro am vazut undeva aceste vinuri) sunt sigur ca vor avea succes la marele public, pentru ca pe langa culoare, mirosul de trandafir e evident. Cel mai mult mi-a placut Cremant-ul alb de intampinare. Apreciez pionieratul romanesc pe taramul celor mai bune vinuri din lume, si ii doresc antreprenorului mult succes in acest proiect pe termen lung!
A doua intalnire de marti era la Madame Pogany, locul unde, pe parcursul anului trecut am luat parte la cateva intalniri placute si in acelasi timp educative cu vinul si prietenii sai. De data asta a avut loc chiar marea confruntare, numita “Cupaje rosii de top”, romanesti.
Sursa: “Cartea vinurilor”, de Matthew Jukes, editura Paralela 45 – va poate ajunge direct acasa cu doar 25 de lei.
Deci pe scurt, din ce ai povestit mai sus, cel mai mult ti-a placut cartea..:))
A iesit Cuvee IX pe primul loc? Ciudat…mie mi s-a parut mai reusit CS-ul de la ei. Bine stiu ca au fost doar cupaje folosite in "concurs"…dar am gustat Cuvee IX si personal vedeam Golem sau Charlotte peste el. Acum vorba ta, depinde si de conditiile degustarii, Cuvee IX fiind mai indraznet si mai impetuos decat cele doua.
Asta-i viata cu o degustare in orb, niciodata nu stii ce va iesi. Pt mine e just fun si atat 🙂
@Dan: Pai tocmai asta e incurcatura, si eu vad Golem si Charlotte la cateva puncte mai sus, insa cateva detalii aparent fara mare importanta pot schimba radical clasamente; vinurile au fost dechise cu 4-5 ore inainte, in afara de cele de mai sus. Oricum, se pare ca lumea a apreciat mai mult alcoolul (greutate) si piperul (Syrah) in defavoarea altor calitati. CS-ul de care zici e si la mine pe wish-list, dar inca am stocuri 🙂
@Ciprian: sunt frumoase si interesante blind-urile, daca se indeplinesc conditiile de baza: climat, cantitate, etc. Cred ca e foarte important sa te poti intoarce la unele vinuri dupa line-up, schimband astfel si ordinea (multi spun ca de fiecare data primul sample e sacrificat – Golem in cazul de fata). Astfel, probabilitatea de a fi departe de adevar scade foarte mult. Nu zic ca toti avem aceleasi gusturi sau aparate de degustat, probabil ca nu multi am baut suficiente 88+, dar la un "studiu amanuntit" reusesti o departajare. Daca ne gasim eu cu tine si cu Dan si luam un Charlotte, un Golem si un Cuvee IX, sunt sigur ca diferentele nu vor fi de 10 pct intre noi 😉
Imi amintesc cu placere de verticala Charlotte, unde cei de la SERVE au avut o organizare ideala. Chiar daca nu era un concurs, fiecare invitat a avut in primul rand un numar de pahare egal cu cel al vintage-urilor, au fost in total 14 sticle pe cam tot atatia oameni. Alte amanunte, nici nu mai zic…perfect.
Inchipuiti-va ca la concursurile majore, totul se degusta la foc automat. De aceea am dubiile mele cu privire la multe rezultate.