21 feb.

Davino Domaine Ceptura Rouge 2012

    Domaine Ceptura Rouge 2012 Davino    DCR, cum e alintat al doilea vin din gama Davino, abia a aparut in forma 2012, are 14% alcool, o complexitate aromatica impresionanta, care aliniaza ciocolata alba, lemn dulce, dulceata de afine, vanilie si caramel, curmale zaharisite, bacon, coacaze, lichior de caise, niste condimente asiatice si alte miresme pe care le putem enumera la infinit. Nu pare o descriere specifica unui vin rosu sec, insa cele facute sa exceleze – sa nu uitam ca DCR e doar o selectie subiectiva dintr-o mare de Flamboyant – nu aduc fructul in prim plan. Sunt sigur ca ceea ce simtim acum, imediat dupa lansare, se va transforma in timp in seturi clasice de arome de innobilare la sticla.

    N-am remarcat o mare diferenta gustandu-l imediat dupa deschidere versus o ora in decanter, asa ca nu va obositi cu asta, cautati doar un pahar  si temperatura potrivita. Vinul e suficient de bun incat sa nu simtiti lipsa vreunei asocieri culinare sau persoane cunoscute – daca vreti sa va concentrati cu adevarat asupra lui. Dupa episodul de cercetare pot urma zeci si sute de aprofundare, in diferite aranjamente gurmande si/sau sociale.

    Atacul e foarte puternic, izbeste ca un val urias, clar, transparent, din zonele de surf, in care s-au unit toate fortele: intensitate ridicata, taninuri – astringenta, extractivitate – densitate, dupa care se aterne un echilibru intens, activ, opozit celui aparent care apare in vinurile plate. Pe cat e de vijelios, pe atat e de catifelat in background, daca reusesti sa privesti dincolo de tinerete. A fost incantator acum, dar pariez ca peste vreo 3 ani va fi un domn scolit, barbierit, care vorbeste multe limbi straine. Vad Domaine Ceptura Rouge 2012 la un nivel de 91 de puncte, net superior vintage-urilor precedente, pe care le intrece prin complexitate, forta si – sper eu – longevitate. Paradoxal, Feteasca Neagra este primul soi de pe eticheta, dupa care vin clasicele Merlot si Cabernet. Probabil in Spania un vin cu aceste caracteristici ar avea in jur de 94 puncte Parker.

 Berbecutio

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *