11 mai

Cramele Recas Sole 2013

    Dupa anul 2010, al marelui Solo Quinta castigator la Vinalies de Paris, s-au schimbat cateva lucruri in reteta vinurilor albe (si roz) premium de la Recas. Drojdiile folosite lasa niste urme parfumate, de lume noua, care se disipa daca vinul e vanturat intr-o carafa sau decantor. Ma bucur sa vad ca in Chardonnay-ul Sole 2013 aceste fructe tropicale nu mai sunt atat de intense, lasand soiul sa se exprime. S-au facut 25.000 de sticle din viile de pe Dealul Tiganului, toate cu 13% alcool si culoare verzui-galbuie lucioasa. Reusind sa trec de stratul new-world am descoperit aroma fina, florala a Chardonnay-ului, sub care mai exista in plan tertiar un fruct verde. Gustul etaleaza o crestere majora fata de nas, fiind la o calitate premium. Are structura, are onctuozitate, are profunzime, aciditate perfecta pentru acum. Savoarea urca la cote inalte in jur de 11-13 grade, nu mai jos, intocmai cum se cade la un Chardonnay. In gura aromele trec de la citrice galbene-portocalii la stone-fruits. 85 de puncte. Foarte expresiv a doua zi, cu o aroma evidenta de piersica. 
    O Feteasca Regala opusul celor neaose, aspre, intense si cersetoare de spritz: are finete, aromatic trece in emisfera sudica nu inainte de a face o oprire la Tropice, e curgatoare. Silentioasa a fost primul termen care mi-a venit in cap dupa prima gura, s-ar potrivi ca o manusa unor momente de introspectie, la fel de bine cum s-ar potrivi unora romantice. Tehnic-structural e cu vreun punct sub 2012, insa s-a dezvoltat in partea aromatica. Nu intru in detalii ca in toata casa miroase a cozonaci de 2 zile :). 84pct.

    Sauvignon Blanc Sole 2013 zici ca e de trei generatii in Noua Zeelanda, pentru ca pe langa tropicale, vin de-a valma ardei grasi, flori de vita, foarte fidel translatate in gust, unde mai vine si-un pepene galben calare pe o banana. Mi-ar fi placut un corp mai gras, asa ca mine, pe care sa se lafaie cosul de fructe. 84 de puncte.
    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *