28
oct.
Crama Garboiu Sarba 2012
Livia 2012 e atractiva (ok, si Livia Garboiu e la fel) prin doua principale caracteristici, care e una: notele aromatice exotice si cele condimentate. Sticla a devenit si ea atractiva la raft odata cu aplicarea celor trei medalii, Bronz la Decanter, Argint la Vinvest si Argint la IWCB, toate in 2013. Am incercat sa gasesc motivul pentru care nu a primit Aur macar la unul din aceste concursuri si probabil altele la care a participat.
Rolling: nu mi se pare deloc un vin de spritz, dimpotriva, e un vin interesant, multi-stratificat, 3D, colorat galbui stralucitor cu reflexii verzui, DOC-CMD Cotesti, 13,2% alcool (nu alcol bai danm79! Si nici dealtfel si nici Arboria – cuvintele astea nu exista decat in cultura ta deosebita de dottore!). Nasul, de intensitate moderata, dar complexa, trece de la simple fructe autohtone prin flori de primavara, apoi trandafir si fructe exotice. Cu putina imaginatie ajungem si la tei, miere sau fan uscat, cand paharul e gol. Condimentul din gust e cam agresiv la urma, imbinat cu aciditatea, post mediu in care apar simtiri amarui. Aici pare a se petrece ruperea echilibrului, in partea finala, pe care o si tii minte, ca jurat la concurs. Intr-un blind nu te-ar impinge pacatul, dar in conditii normale te poate duce gandul la un reglaj cam “strong” al fortei de stoarcere a presei.
In opinia mea imaginea Cramei Garboiu poate fi mult imbunatatita printr-o rebranduire radicala, de la Livia pana la nevanduta Bacanta, si printr-o pozitionare mult mai potrivita, dupa acesti primi ani de experienta. Si site-ul necesita imbunatatiri. Gama Epicentrum nu mi se pare negativista ca denumire si poveste, insa as fi ales o reprezentare grafica mai la obiect.
Rolling: nu mi se pare deloc un vin de spritz, dimpotriva, e un vin interesant, multi-stratificat, 3D, colorat galbui stralucitor cu reflexii verzui, DOC-CMD Cotesti, 13,2% alcool (nu alcol bai danm79! Si nici dealtfel si nici Arboria – cuvintele astea nu exista decat in cultura ta deosebita de dottore!). Nasul, de intensitate moderata, dar complexa, trece de la simple fructe autohtone prin flori de primavara, apoi trandafir si fructe exotice. Cu putina imaginatie ajungem si la tei, miere sau fan uscat, cand paharul e gol. Condimentul din gust e cam agresiv la urma, imbinat cu aciditatea, post mediu in care apar simtiri amarui. Aici pare a se petrece ruperea echilibrului, in partea finala, pe care o si tii minte, ca jurat la concurs. Intr-un blind nu te-ar impinge pacatul, dar in conditii normale te poate duce gandul la un reglaj cam “strong” al fortei de stoarcere a presei.
In opinia mea imaginea Cramei Garboiu poate fi mult imbunatatita printr-o rebranduire radicala, de la Livia pana la nevanduta Bacanta, si printr-o pozitionare mult mai potrivita, dupa acesti primi ani de experienta. Si site-ul necesita imbunatatiri. Gama Epicentrum nu mi se pare negativista ca denumire si poveste, insa as fi ales o reprezentare grafica mai la obiect.
Sarba Livia este un vin reusit, cu un raport calitate/pret de invidiat (24 de lei Auchan), ca mai multe vinuri Garboiu de pe rafturile retailerilor. Exista si un magazin propriu in spatele Mall-ului Vitan, pe Calea Dudesti. 84 de puncte cu felicitari. E un soi neaos care poate cu adevarat sa se impuna, mi-ar placea sa fac un blind cu 8-10 exemplare peste cativa ani.
Trivia: Sarba este o incrucisare de Tamaioasa cu Riesling Italian, obtinuta la Odobesti, in anii ’70.