25 ian.

Concursul de vinuri Orange

Despre concurs.

    Inca de la infiintare, in 1952, Concours de vins d’Orange a elogiat si medaliat cele mai bune vinuri exclusiv din Rhone. Avand in vedere ca anul trecut au fost 2300 de probe dintr-o singura zona, daca luam in calcul ca cele mai mari concursuri din lume – Decanter si AWC Vienna ajung spre 15.000, Concours d’Orange da o imagine foarte fidela a zonei atat de importanta pe harta vinului mondial.

 Anul trecut am jurizat la Lyon si Frankfurt

    Aici se fac cele mai bune Syrah-uri, este etalonul global in acest soi. De asemenea, in Ronul de nord performa exceptional Viognier, asa putin si foarte scump cum il stim. Dar sa nu uitam de Grenache, pentru ca regele acopera de fapt peste 70% din suprafata cultivata. Ca la orice concurs international, repet.. international, adica din afara Romaniei, accentul se pune pe onestitate, pe fair-play. Nu ai voie sa faci parte din vreo organizatie care are legaturi comerciale cu vreunul dintre producatori. Nu exista sa-ti judeci propriul vin! Mai mult decat atat – idee pe care am lansat-o inca din 2012 cand am facut prima oara parte din jurii de vinuri – producatorii NU TRIMIT PROBE, ci exista o echipa de agenti ai concursului care merg din crama in crama si preiau direct din depozite vinurile – ceea ce confera 100% corectitudine.

Cotes du Rhone AOC

Zona Rhone inseamna viticultura inca de dinaintea romanilor, cu toate ca Papii au pus-o pe harta mondiala a calitatii. Acum se cultiva peste 80.000 de ha de vie detinute de peste 5000 de cultivatori. Ar fi de mentionat ca in rose-uri se poate pune vin alb, pana la 20%.

Grenache de 100 de ani in ChateauNeuf du Pape

    Exista Ronul de Nord, cea mai vestita zona din lume pentru soiul Syrah, in timp ce in sud Grenache e rege, completat in mod obligatoriu de Syrah si/sau Mourvedre, cel putin 15%.
Piramida calitatii are baza AOC Cotes du Rhone, se ingusteaza la 95 de sate Cotes du Rhone Villages, apoi doar 20 care isi pot pune numele pe eticheta, cum ar fi Valreas, Plan de Dieu sau Cairanne. In varf se situeaza asa zisele Cru-uri, 17 la numar, dintre care mai cunoscute la noi sunt Gigondas, Vacqueyras si celebrul Chateauneuf du Pape.

In 2020 mai putine concursuri, mai multe targuri.

Am onorat invitatia la Concurs d’Orange ce va avea loc sambata 01 FEB 2020 si cu gandul de a vedea in orb niste vinuri din Rhone, dincolo de etichete, preturi sau notorietate, poate leg prietenii noi cu producatorii si impartim un pahar de vin bun si la Bucuresti. Relatia cu Cellier des Princes continua, este insa loc de diversificare.

Scopul

Roadele acestor vizite de lucru in zone viticole celebre, crame de renume, la concursuri si targuri internationale le gasiti in sectiunea EXCLUSIVE, pe vinmagazin.ro. Vor fi si mai multe vinuri acolo in viitor, oferte si listari de sezon, urmeaza cateva vedete mondiale.

Urmatoarea oprire, cu scopul clar de noi parteneriate: Barcelona Wine Week, 3-5 FEB.

5 thoughts on “Concursul de vinuri Orange

 1. Buna ziua,
  Ma intereseaza cu ce impresii v-ati intors de la concursul d’Orange…ce vinuri gasim si in Romania si unde.

  Se mai tin celelate targuri/ concursuri, apropos de alerta coronavirus,,, sau mai asteptam.

  Va multumesc,
  Virginia Hristu (amatoare de vinuri bune, nu numai romanesti)

  • Sarut mainile,
   Organizarea lasa de dorit la Orange, insa vinurile din Rhone sunt foarte bune. Se pare ca albele 2019 sunt deosebite, la rosii inca e pe val 2016, desi nici 17 n-a fost rau deloc, spre deosebire de Bordeaux, de exemplu. Am adus cateva vinuri de aici anul trecut, insa e dificil pentru ca distannta e mare, costul la fel, iar la noi doar o mica parte a publicului interesat de vin stie care sunt zonele cu vinuri foarte bune la nivel mondial.
   Din pacate marile targuri ramase deocamdata s-au amanat – Vinitaly in iunie, Pro Wein – nu se stie.
   Sa speram ca lucrurile revin la normal curand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *