20 oct.

Chateauneuf du Pape, Margaux, Sancerre, Jadot

    
    Marquis de Mons, Margaux, 2006 – 8,5 Euro sticla de 375ml. Un vin dens, cu margini caramizii. Are miros cernelos, de Merlot, in gust apare si colturozitatea si spicy-citatea Cabernetului Sauvignon. Intregul nu e chiar ideal, poate pe de-o parte din cauza lipsei totale a zaharului rezidual, sau a lipsei de simbioza a celor doua componente – in cazul de fata, nu in general. Recunosc ca pana sa indraznesc sa scriu cate ceva despre vreun vin rosu am incercat sa depasesc macar bariera de 50 de mostre din vinuri care cat de cat conteaza. Ca orice incepator, deocamdata sunt mai mare fan soiuri pure, in defavoarea cupajelor. Din ce am mai vazut in stanga-dreapta, se pare ca nu m-am inselat prea tare acordandu-i 83 pct. Poate ca de asta preturile vinurilor facute de acei producatori din zona care s-au impus prin calitate de-a lungul sutelor de ani raman foarte sus, in ciuda aparentei reticente a europenilor de rand, sau chiar americanilor, de a cumpara un vin foarte scump si focusarea pe vinuri in plaja 5-20 pounds. Pietele noi apar an de an – mai ales in Asia, dar faptul ca esti (tot) un Margaux nu te imbogateste peste noapte, daca n-ai cu ce.
    Sancerre Thauvenay Masson-Blondet Pouilly-sur-Loire 2008, 8 Euro tot half-bottle. Mai pe scurt un Sauvignon Blanc din ograda unde l-a facut mama lui. Mirosul este merveilleux, complex, la inceput foarte putin ierbos, se muta usor in zona “floral”, pentru a se stabiliza in “citrice”: mango, lime; Mineralitatea e putin sesizabila, chiar daca in zona de provenienta predomina solul calcaros. Nici pi-de-chat nu e pe-aici. Gustul este fresh, stone fruits,  beneficiaza de o aciditate bine intergrata, este un vin echilibrat, de cursa lunga. Post scurt, ca la orice fresh & fruity. Fac pariu ca daca te intalnesti cu el intr-o zi de vara nu te lasi pana nu-l dovedesti pana-n seara. Si 83 pct din nou. S-ar putea ca educatia primita de gusturile mele de la productiile autohtone sa ma influenteze negativ.
    Pierre Vidal (negociant a) Chateauneuf du Pape 2008, Le Bois des Secrets, 20 Euro. Are un miros de intensitate scazuta (1-2 din 5) in care cu greu se diferentiaza ciocolata, lemn, condimente usoare. Culoarea este rubiniu deschis, la 100ml in pahar e aproape translucid. Un vin rotund, echilibrat, insa poate nu cea mai buna alegere a anului, pentru ca se spune ca la varsta de 2-3 ani un vin mare poate fi in perioada “muta”, cand buchetul este retinut, iar gustul inchis in el. Gustul contine nuante de cacao, piele, ceva condimente, impresioneaza prin postul lung si placut. 85 pct.
   
    Pinot Noir Louis Jadot Givry 2006, 16 Euro. Culoare rosie spre caramiziu, cum e si normal la un vin facut nu chiar ieri. Miros de nota 10 cu felicitari, fin condimentat, parca si niste capsuni de-alea olandeze cu minim de aroma, alaturi de alte fructe rosii de padure si vanilie. Gustul pastreaza acest registru nobil de nuante, sustinut de aciditatea superba, parca mai apare un iz de piele si compot de cirese. 90 de puncte si titlul de cel mai bun Pinot Noir de la mine din gura. Se manifesta liber la 16 grade, mai sus devine “instabil”.

2 thoughts on “Chateauneuf du Pape, Margaux, Sancerre, Jadot

  1. Bugetul na…ne limiteaza accesul la greii de pe piata; iar partea cu punctajele..admit ca de ceva timp am mai largit un pic scala, pentru ca de adevaratele 90+ pct e greu sa ai parte, si nu numai din cauza pretului..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. CĆ¢mpurile obligatorii sunt marcate cu *