01
feb.
Cele mai bune cupaje rosii 2006
De fapt, cele mai bune pe care le-am mai gasit prin beciuri bine pazite, pentru a realiza o “orizontala” care nu s-a mai vazut. Degustarea a inceput cu niste bule, nu mai conteaza in ce forma, pana s-au scuturat sticlele de vremea ce le-a apasat umerii atatia ani. Parerile judecatorilor, procurorilor si ministrilor au fost unanime, in sensul ca punctajele au crescut odata cu media.
Cum am vazut eu vinurile:
1. Budureasca Origini Reserve 2006: nas complex de vin mare, ar sta in picioare in fata oricarui international cu pret de 3-4 ori mai mare. Fructe negre, greoi, astepti sa urmeze ceva corpolent care insa… e departe. Taninos dar light in corp, savoare, cacao, visina, cireasa, acrisor, post lung, dar fara pretentii. Asamblaj de Pinot Noir, Cabernet si Merlot, intr-o serie limitata la 3800 de sticle, cu 13,5% alcool. Mare dezechilibru intre miros si gust, atat calitativ, cat si din punct de vedere al complexitatii.
2. Din Cuvee Charlotte 2006 fac parte doua soiuri, Cabernet si Feteasca Neagra, are 13% alcool. Nas de fructe rosii si negre, cacao-cafea, dupa doua ore se deschide intr-o cireasa de exceptie, pura, carnoasa; in gura destul de light, corp subtirel, aciditate sus, tanin, ambele contribuind la o astringenta ridicata – viata lunga in fata. Post gust foarte bun, la fel ca linia generala, lemn placut integrat. N-am mai recunoscut iodul/nucile descoperite la legendara verticala 2001-2008.
3. Cuvee Uberland 2006 e un vin aparte, poate cel mai apropiat de un Amarone, datorita mirosului spectaculos de stafide, magiun si smochine care domina autoritar peisajul. Intr-un plan mai indepartat decat secundar exista o prospetime care e toata sarea si piperul, ducand mirosul spre epitete grandioase. In gura stafida e la loc de cinste, samburi de struguri, astringenta; senzatii majore de tinerete. Parerea personala e ca ar trebui baut in 2020. Aur la Bruxelles in 2008. Asamblajul banatean de Merlot si Cabernet are 14% alc, iar peste cativa ani e vin de 93pct fara probleme. Care mai aveti pe-acasa nu-l desfaceti acum.
4. Domaine Ceptura Rouge 2006: nas de pielarie, condiment, fructe negre de padure, prune negricioase, cirese negre, in general inchis, cu note grave, de Bdx matur. Lingual si bucal arata identic, bine echilibrat, post lung, dragut. N-are amplitudinea, suficienta Flamboyant-ului, dar este foarte aproape, se simte clar relatia de rudenie cu dansul. Si de-aia zic ca cele mai bune pareri sunt cele lansate in cadrul testelor comparative. Alc 14.1%, Feteasca Neagra, Cabernet Sauvignon si Merlot. E in maxim de forma, de baut acum.
5. Flamboyant-ul 2006 se distinge printr-o eleganta si echilibru de ultra-top. Este amplu, complex, deosebit. Note de degustare am despicat la verticala recenta 2006-2009, nu le mai enumar aici. Cred ca e un vin de baut peste 2, sau chiar 3 ani.
Concluzii? Nu ma asteptam la un nivel calitativ atat de bun dupa atatia ani, de fapt nici nu visam la o medie de peste 88 de puncte. Niciunul dintre vinuri nu da semne ca ar incepe panta descendenta. Ferice de cei care au ocazia sa vada simbolurile viticulturii autohtone, sa traiasca momentul facerii celor mai bune vinuri care s-au nascut vreodata in spatiul romanesc.
Next episodes: cele mai bune cupaje romanesti 2007 (din pacate se gasesc mai putine), best of Feteasca Neagra 2007, best of Cabernet 2007..and so on.
Macovei vaz c-a ajuns sa puncteze si cu zecimale. š
Nu inteleg ce vrei sa insinuezi :).