Carassia Rose, un lider pe locul doi
Mare parte din putinele sticle de spumant extra-brut produse de Carastelec au luat drumul Ungariei, din cate aud in piata, ceea ce cred ca e nu numai un prilej de frustare pentru partenerii din tara si iubitorii de vin, ci si o sansa ratata, sansa de a te pozitiona foarte-foarte sus ca producator de spumant, printre zecile de mediocritati existente acum la noi. Vintage-urile nu-s la fel, daca ti-a iesit o data nu inseamna ca si la anul va fi la fel. Asta e, deocamdata imaginea ramane in continuare definita de Frizza, la 15 lei sticla.
Rose-ul, din Pinot Noir, fata de vestitul Extra-Brut, nu e departe – pe o scala universala probabil diferenta n-ar fi mai mare de 2 puncte – este tot metoda traditionala, 20 de luni la sticla, 12% alcool, 7g de zahar. Are o intensitate aromatica destul de pregnanta, croita pe un set de fructe rosii de padure, dar si o finete gustativa greu de egalat in conditiile de clima si sol ale Romaniei. Sta bine la toate capitolele, de la efervescenta si cremozitate la lungime si echilibru. O usoara senzatie amaruie in after-taste iese usor de pe sine, insa e posibil sa fi fost doar o impresie personala deviata de vreun fel de mancare sau chiar o stare anterioara.
88 de puncte.