Busuioaca Domenii – Cotnari, 2015
In loc sa fie o lectie despre cum soiurile (foarte) aromate ar trebui sa fie facute cu un mic rest de zahar, am avut impresia, dupa ce am participat la un Colocviu in capitala Frantei, ca este fix invers. Vad straini innebuniti dupa aromele acestui soi, prea putin expus in medii selecte. Cred ca vinificatia cu rest de zahar jos, dar arome intense si originale e ceea ce vrea piata elevata acum. Sa nu uitam nici ca e unul din cele doar 4-5 soiuri care dau vin rose direct, la nivel mondial. Mai pune aroma si baga-l la 30EUR butelia la Saint Tropez.
Para busuioaca e in prim plan, imbracata in cateva straturi provenite din vinificatie, toate la intensitate mediu+, pe un fond de aciditate ridicata, piscatoare, care tine un echilibru important. Partea de savoare e la cote maxime, prelungita la infinit dupa inghitire. Cred ca incepand cu aceasta recolta, 2015, Casa de vinuri Cotnari isi cimenteaza pozitia de titular in randul producatorilor de vinuri de top din Romania.
86 de puncte/36 de lei – raport calitate/pret deosebit.
Asteptam cu mare interes vinurile 2016.