14 apr.

Busuioaca de la cotitura

    Ce coincidenta! Atat la Pietroasele cat si acoalea la Zoresti s-a facut Busuioaca dulce, cu fix 11,5% alcool. Doar ca Boier Bibicu nu prea are miros la 8 grade, in afara de ceva zeama de varza. Daca va citesc asocierea culinara din spate va bufneste rasul – vanat, salate, gaini, etc. Ok, fiind un baiat de bon ton, le pot pune pe seama nepriceperii unor incepatori, mai ales ca vinul livreaza rezonabil la capitolul gustativ, avand amplitudinea si persistenta pe care n-am gasit-o la SCDVV Pietroasa.
[In magazinul cramei din Buzau am mai gasit SB Vinul Cavalerului 2010 la 5 lei sticla, dar si CS Prahova Valley 2007 foarte ieftin, pe care, dupa ce l-am testat, l-am luat pe tot. Acolo, la iesire, langa Rompetrol, Nicule 🙂]
    Dupa ce trage aer in piept 10-15 minute se regleaza si mirosul spre trandafiri roz de dulceata, nu fructe de padure, ca pe eticheta! Culmea, ati mai si desenat trandafirul in fata, dar ati uitat pana in spate. 81 de puncte.
    Iar tu, draga Jancis, sa stii ca asta e unul dintre soiurile alea pe care le numesti obscure, care dau natural vin roze, insa e doar vina noastra, ca natie, ca nu suntem in stare sa facem macar vreo 10 mil EUR pe an din ele aratandu-le afara. Cred ca ar bea conationalele tale pana dimineata la pub, la lungimea nesfarsita pe care o are post-gustul. Daca n-ar fi (fost la Belgrad) nu s-ar povesti.
    Vi se pare ca 11,5 lei ar fi un pret mic? Nu e chiar asa cand n-ai decat cheltuieli de productie si un magazinas propriu la marginea orasului: 15 centi sticla, de provenienta moldoveneasca, 3 lei litrul de vin, iar restul nu prea conteaza. Adaos? Probabil 70-80%, relativ mic in suma bruta, trebuie sa vinzi mult. Nenicule, sunt altii care arunca peste gard strugurii, doar sa aiba vin putin si sa-l “pozitioneze” high, la vreo 3-4 puncte si 60 de lei distanta, deh, e o mare rusine sa scazi pretul.
    E fun sa vezi cele doua extreme, din pacate putini le constientizeaza si chiar printre acestia sunt cativa care nu se pot abtine sa nu cumpere, atat de tare li s-a infipt bullshitul in creieri. 
    Rusinica la Pietroasele, cand pierzi la unul care…vezi primul link din text: miros clasic, dulceata de trandafir, elegant imbinat cu subnote ierboase; aciditatea e buna, dar totul se rupe de la jumatate, aromele neavand persistenta la intensitatea promisa de atac. Final scurt, cadere la jumatatea “gurii”, simtiri nisipoase, post aromat, normal. 79 pct. Daca ajunserati sa va bata si Zorestiul, e groasa treaba, nu mai aveti scapare.
    Hai sa desenez si aici o extrema: in Sauternes, dupa marele Yquem, primul “First Growth” in clasificarea de la 1855 este Chateau La Tour Blanche, detinut, ca si SCDVV Pietroasele, de stat. Doar ca alt stat, cum am avea mare nevoie noi acum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *