Budureasca Origini. Oro Manisa 2018
Cu riscul de a ma repeta, cred ca Budureasca a avut un recul al albelor cu ani in urma, dupa mutarea in crama cea noua. Da, recunosc, un foarte mare plus la rosii, insa albelor le-a luat niste ani sa ajunga la nivelul de top consacrat, atins abia de 2-3 ani. Cu recolta 2018 se reuseste insa depasirea maximelor atinse in vechea crama, le-am incercat deja pe cele Premium aici, Tamaioasa separat, care e chef d’oeuvre, iar acum am dat peste Oro Manisa, clasicul asamblaj de Chardonnay cu Tamaioasa, despre care producatorul spune ca alatura elegantului nobil francez – aka Chardonnay – tarancuta noastra neaosa, Tamaioasa, lasandu-le sa se cunoasca indeaproape in baricuri de stejar timp de 3 luni. Si da, acest doar 3 luni cred ca e cheia succesului, a echilibrului intre valurile de onctuozitate si vanilie ce acopera o plaja de flori de camp, caise in parg si ananas. Senzatia de fruct copt, zemos, e completata de note de ierburi africane simtite rar, in niste ginuri facute cu materie prima de pe langa Nairobi, iar multitudinea straturilor aromatice e incantatoare.
Pe palat da dovada de amplitudine, de persistenta si savoare, fara a fi lipsit de aciditate. M-as indrepta acum, in iulie si august, spre rose-urile si albele din gama Premium ale acestui producator, punand Oro Manisa la odihna, macar pana dupa prima zi de scoala, cand se va fi asezat si mai comod in sticla.
87 de puncte.