25 iun.

Brunello sub reflectoare

Recent am organizat o degustare comparativa de Brunello di Motalcino. Meritul meu de aceasta data se opreste la a strange laolalta 10 vinuri din acelasi an si la a invita iubitorii de vin sa le vedem impreuna. Adevaratii performeri au fost altii: La Mama Ateneu si presedintele
Federaţiei Naţionale a Degustătorilor Autorizaţi, fostul presedinte al Organizatiei Somelierilor din Romania, domnul Marian Timofti.

Subiectul serii a fost Brunello 2013 – an cotat de Parker in vintagechart-ul oficial cu al doilea punctaj all times – calitate confirmata de majoritatea vinurilor prezentate, pentru ca personal am dat de la 88 in sus, cu exceptia a 2 probe mai putin cunoscute. Brunello e un vin aparte, nu seamana si nu poate fi replicat in alta parte in lume. E vorba de clona, de terroir, de regulile asociatiei si mai ales de strictetea acestora. In general ne bucuram de un asemenea vin la intervale rare, nu de zece in aceeasi seara, pentru ca, inevitabil, unele vor fi puse in umbra.

Domnul Timofti ne-a oferit cu generozitate informatii pe care, oricat de meticulosi am fi fost, nu le-am fi putut niciodata extrage din carti. Ar fi trebuit sa le traim, cum a facut-o dumnealui atatia ani in Toscana, vizitand si interactionand frevent cu cei mai vestiti dintre producatorii de Brunello din pozitia de om ce face parte din industrie. Impactul prezentarii a fost urias – si o spun fara lipsa de modestie. Am vazut sclipiri in ochii celor cativa care au ales sa sacrifice o seara cu familia sau prietenii pentru a-si hrani pasiunea. Am primit ca niciodata telefoane de multumiri si felicitari. Asa ca, multumim domnule Timofti, iar tie, cititorule, iti recomand sa arunci o privire asupra proiectelor total originale si incitante pe care Federatia Degustatorilor le are in viitorul apropiat: iti place cafeaua, cochetezi cu cea de origine? La ei poti face un curs pentru a deveni degustator profesionist de cafea. Branza? Ulei de masline? Bere? Apa? Da, exista degustatori de apa! Sa vezi acolo nasuri si bolte palatine fine!

In deschidere am analizat doua super-noutati Budureasca 2018.

Nu pot incheia fara a felicita inca o data personalul locatiei, incepand cu Silvana, care, trecand peste recomandarile mele, poate usor rudimentare de data aceasta, a creat un pairing absolut. Continui cu felicitarile pentru Lili, care ne-a ajutat cu mis-en-place-urile si logistica de masa intr-un mod discret si super-eficient, dar nu vreau sa o uit pe Alina, care a coordonat totul din umbra, asigurandu-se ca timeline-ul este la secunda. Multumim dl. Mahu pentru gaduire, cu siguranta vom reveni in acest deja consacrat centru al vinului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *