04 feb.

Davino Domaine Ceptura Blanc 2011

   Trei soiuri sunt pitite sub eticheta, si anume Sauvignon Blanc, Feteasca Alba si Riesling Italian, are 13,8% alc si 3.62g zahar rezidual, imbuteliat in februarie 2012, intr-o serie de 38.600 de sticle. Culoare galben-verzui sclipitor, nas de intensitate moderata, insa despre finete si savoare pot spune doar lucruri la superlativ. La baza stau notele […] Citeste mai departe

30 ian.

Pinot Gris 2009 late harvest Domeniile Boieru

    Am avut ocazia in ultimele doua saptamani sa trec in revista majoritatea vinurilor de Ciumbrud, apreciate, se pare, de insusi Mihai Viteazul. Am sa fac un “raport de activitate” pe crama Domeniile Boieru in viitorul apropiat, dar prefer sa vorbesc separat de acest vin, iesit din tipare. Are 52 de grame de zahar rezidual, fiind […] Citeste mai departe

24 ian.

O degustare antologica: Davino Rezerva, Summus, Dromos, Mas d’En Compte

    Cele 4 vinuri pe care le-am prevazut a face parte din aceasta degustare, desfasurata in compania altor 3 prieteni intr-o mica pizzerie unde taxa de dop e doar 10 lei, ar insuma vreo 370 de puncte Parker, asta doar daca vestitul critic si-ar baga nasul intr-un pahar de vin alb romanesc, cum ar […] Citeste mai departe

14 ian.

Raport de activitate: noile vinuri Averesti

    Vinicola Averesti detine 560ha de vie din care 320 au trecut deja prin programul de reconversie, s-a investit in utilaje de vinificatie moderne, linii de imbuteliere, iar primele rezultate pozitive au fost remarcate de mine la Provino Iasi, anul trecut. La inceput de 2013 producatorul vasluian da vinurilor sale o noua infatisare, cu […] Citeste mai departe

31 dec.

2012 la bilant

    Abilitatea fiecaruia de a alege un vin se bazeaza pe experiente teoretice sau practice mai mult sau mai putin relevante. Ne-au placut etichetele, culoarea si contrastul fata de cea a sticlei si a vinului? Am auzit de acel producator sau macar de zona din care provine? Cati bani avem in buzunar? Soiul ne e […] Citeste mai departe

28 dec.

Vinurile ieftine din 2012

    Candva vorbeam despre cum ar trebui sa arate piata de vinuri romanesti, in viziunea mea personala, regasita in graficul de mai jos. Pe axa verticala este pretul, iar pe cea orizontala valoarea vinului, pe o scala de la 50 la 100 de puncte, aici gasindu-se doar intervalul 80-90, cel mai comun pentru mine. […] Citeste mai departe

13 dec.

Minima Moralia

    Sub cupola Palatului CEC, in prezenta Altetei Sale Regale Principesa Margareta, a avut loc ieri seara primul eveniment major de PR organizat de Domeniul Coroanei Segarcea, in cadrul caruia a fost lansata gama super-premium Minima Moralia. Alaturi de numerosi actori, dintre care i-am remarcat pe Radu Beligan, Mircea Diaconu, George Mihaita, ziaristi – Cornel Nistorescu, […] Citeste mai departe

30 nov.

Amarone si Barbaresco

    Am avut musafiri de seama, am scos artileria grea. Pe fata de masa am gasit a doua zi urmatoarele randuri:     Amarone della Valpolicella “Classico” 2007, Villa Borghetti, facut din Corvina, Rondinella si Negrara: nas de dulceata de smochine, trandafiri, cirese, bitter si afumatura. In gura senzatiile sunt dulcege, cu gust de magiun, […] Citeste mai departe

13 nov.

Premiile de excelenta Vinul.ro 2012

    Dupa cum probabil ati aflat deja toti cei interesati de subiect, in perioada 26-30 octombrie a avut loc acest concurs, organizat de singura revista de profil care conteaza in lumea romaneasca a vinului. Este de remarcat prezenta a nu mai putin de trei Master of Wine in juriu, cu unul dintre ei – […] Citeste mai departe

05 nov.

Cramele Recas in cifre, oameni si vinuri

– Locul 5 in topul romanesc, dupa cifra de afaceri, fiind precedat, in ordine, de Vincon, Murfatlar, Jidvei si Cotnari; – exploateaza 850 de hectare langa localitatea Recas si inca 20 la Minis, de unde asteptarile sunt mari, aici fiind plantate soiurile Cabernet si Feteasca Neagra; – au fost facute investitii de 42 mil EUR; […] Citeste mai departe

30 oct.

Cum a imbatranit Torres

    Am gasit doua vinuri care as fi dorit sa fie la maximul de calitate, avand in vedere varsta. Le-am luat cu strangere de inima, deoarece comerciantul respectiv le-a tinut in pozitie verticala, chiar daca variatiile de temperatura sezoniere n-au fost majore, n-a batut soarele in ele. Preturi de dumping.     1. Cabernet […] Citeste mai departe

20 oct.

Intoarcerea cavalerului Jedi Macici

    Daca intr-un episod anterior vorbeam despre Imperiul care contraataca, seria continua cu noi vinuri din partea Cramei Atelier. De ce cavaler? Pentru deschiderea, onestitatea cu care ne-a povestit despre vinurile sale, cu care a impartasit opinii despre piata romaneasca. Sa nu mai zic de prestatia la gratar, pentru ca din mainile sale si […] Citeste mai departe

13 oct.

Vintest in plina desfasurare

    Primul salon de vinuri din Bucuresti din aceasta toamna si-a deschis portile vineri 12 octombrie. Se poate intra gratuit in urma inscrierii online pe www.vintest.ro. Producatorii care participa sunt:  – Crama Oprisor (n/a) – Crama Basilescu (Feteasca Neagra, Golem, Busuioaca de Bohotin, etc) – Domeniile Franco-Romane (Rose 2008!, Pinot Noir, Chardonnay) – Jidvei […] Citeste mai departe

30 sept.

A inceput “Toamna in rosu”

    După o “Primăvară în rose” şi o “Vară în alb” – evenimente din seria “Anotimpurile” organizată de Vinul.Ro, a venit momentul ca pasionaţii de vin să deguste şi o “Toamna în roşu”.       În perioada 28 septembrie – 4 noiembrie, Vinul.Ro demarează campania de promovare a vinurilor roşii în 53 de restaurante din […] Citeste mai departe

27 sept.

Ceptura Clasic – Rosu de Ceptura 2010, Davino

    Gasit la oferta cu 25 de lei, facut special pentru Le Manoir dar vandut in Metro (?!). Culoare foarte tanara, violet-rubinie, miros prafos, la fel de tanar, din care in spatele notelor condimentate si usor vanilate se distinge visina specifica Fetestii Negre marca Davino, dar si coacazele Cabernetului – o combinatie foarte atragatoare […] Citeste mai departe

24 sept.

Raport de activitate: Vifrana – Crama Francu

    Crama Francu este un producator relativ nou pe piata romaneasca, ce detine 130 de ha de vie la Adamclisi – nume de origine turca, dar cu numeroase vestigii romane in zona. Se pare ca inaintasilor nostri le-au priit aceste locuri si imi place sa cred ca micro-climatul prietenos cu vita de vie a […] Citeste mai departe