Balul Feteștilor cu stil
Ca o continuare naturala a etapei de Feteasca neagra de la Tastevin – Confreria vinului, ce avusese loc cu numai 3 zile inainte si a gazduit vinuri cunoscute, cu expunere mare in HoReCa, am pus la cale un line-up in care sa descoperim mandrele, frumoasele, elevatele (cel putin la pret) Fetesti in serii limitate, editii speciale, varfuri de gama ale producatorilor romani. Am avut ajutoare indemanatice si pasionate de vin!
Am facut un top 10 al celor mai scumpe brunete, am apelat la bunavointa producatorilor, carora le multumesc si cu aceasta ocazie pentru deschiderea spre evenimente in care aducem in atentia publicului toate vinurile propuse, sub forma unor concursuri, prezentari, team-buliding-uri, degustari private, etc.
Multumesc si ursilor cazati la Winebar-ului 1000 de chipuri, de la Hotel Caro, care ne-au asigurat conditii ideale de degustare.
Am alcatuit doua comisii de evaluare, una formata din oameni care au depasit faza pasiunii si au decis sa investeasca in cursuri ce dau diplome recunoscute la nivel mondial, realizeaza reviste de specialitate – vinul.ro – au in proprietate restaurante, magazine de profil, sau lucreaza in ele.
Cealalta echipa a fost formata din pasionati de vinuri, vox populi, acei oameni care iubesc si platesc pentru vinul preferat.
Salut prezenta membrilor clubului de trabucuri, la fel de buni degustatori de Whisky, Cognac de calitate sau vinuri rosii deosebite.
Strangandu-se vreo 30 de oameni, am purces la amestecarea probelor in spatele barului si tragerea la sorti a ordinii de degustare, care bineinteles ca s-a desfasurat in orb, nimeni nu a stiut ce gusta, pana la sfarsit.
Vinurile au fost tinute la frigider o ora inainte de concurs si nu au fost aerisite semnificativ inainte de a fi servite invitatilor. Anii de recolta au fost 2012 (6 probe), 2013 (3 probe) si 2014 o proba, in premiera intr-o evaluare de vinuri – Anno, Licorna WineHouse. Tot in premiera absoluta am avut Cantus Primus 2013, de la Viile Metamorfosis, an din care au mai provenit Ingerii Basilescieni si Monogramul Davino. Veteranele au fost Balla Geza, Melgis – PetroVaselo, Hyperion de la Cramele Halewood, Cuvee Guy de Poix de la SERVE, Grand Riserva – Casa Panciu si Apogeum, de la Tohani. Aveti in continuare partea de sus a clasamentului final, de la stanga la dreapta, asa cum a reiesit, pe loc, nu dupa 2 saptamani, din notele date de juriul PRO:
Iata cum a a vazut consumatorul – multinational si reprezentat in numar mult mai mare decat ma asteptam – laureatii:
Inainte de clasamentul meu personal, iata si o medie a tuturor participantilor:
Impotriva vointei mele, a trebuit sa vad probele, asa ca ierarhia personala e mai putin relevanta decat ar fi fost in blind. Ce va pot spune insa, e ca, fata de zgarcitii pamantului, notele mele au atins 90p, nu s-au oprit la 86-87 ca ale lor:
Cantus, versiunea 2012, mi s-a parut si luni diferit, in sens pozitiv, de celelate probe vazute la Zexe. Mai trebuie lucrat la promovare, dar potentialul si directia e clara. Are un plus de naturalete, echilibru bun, si in 2013 e chiar certificat organic. Bravo!
Monogram – evolutie pozitiva de exceptie de la lansare, cand nu m-a impresionat, pana acum. Davino style.
Basilescu – viile alea de 40 de ani si clona folosita dau rezultate si daca as face eu vinul. Ma bucur ca dupa o pauza destul de lunga regasim aici o FN foarte bine realizata.
SERVE – trasa in jos de alcoolul foarte sus (15,5), care desi e integrat partial, nu reuseste sa prinda acelasi palier cu corpolenta. L-am vazut un pic mai sus decat ceilalti pentru ca puncteza bine la partea de savoare.
Balla Geza – un umil nivel alcoolic de doar 13%, alimentat insa de taninuri “dusty”, inca foarte puternice, paralele cu exctractivitatea medie. Un vin incitant, care evolueaza semnificativ de la an la an.
Hyperion – o finete extraordinara, un gust deosebit, insa o aciditate extrem de mare, care rupe orice echilibru.
Panciu – corked, nu s-a mai punctat.
Melgis – arome exotice pentru o Feteasca, un vin cald, uleios, intens, foarte bine primit de public. Poate la tipicitate sa fie altfel, insa care e de fapt aceea? O surpriza de proportii, felicitari!
Apogeum – arata foarte bine dupa o aerisire sumara, merge spre zona de fructe coapte bine, usor overriped, care e o chestiune de gusturi. In spate e un vin foarte bun, incontestabil.
Anno – la degustarea de Feteasca Negra din martie, Serafim 2014 a iesit al doilea din 15 vinuri de pe acelasi palier de pret, mediu. Pe parcurs a evoluat, s-a cizelat, asa ca in comparatie cu Anno, pretul la sub jumatate pare prima optiune. Anno cred ca va evolua bine, insa acum elementele inca nu s-au integrat integral, asa ca semnalul este: buy and keep. Dupa modelul Ancestral, opera aceluiasi oenolog, s-ar putea ca satisfactia sa fie inzecita.
Inainte de alegerea unei Fetesti scumpe trebuie sa stii ce vrei sa faci cu ea. Asocierile culinare depind foarte mult de textura, post-gust, nivelul alcoolului si altele. Poate fi un cadou exclusivist, inspirat si garantat de aceasta degustare. Sau poate vrei sa repeti experienta noastra si sa impartasim ulterior impresii in Online Drinking Club sau Noutati din Lumea Vinului?
Urmeaza alte evenimente importante:
- 14.11 Zexe Zahana, asamblaje rosii – cea mai titrata dintre cele 15 etape
- 15-16.11 Premiile de Excelenta Vinul.ro
- 25-27.11 GoodWine
Palcerea cu care te ocupi de vin si povestesti sunt molipsitoare . Spor in activitate si spre culmi mai înalte.
Nici berea nu mi-e straina, am un master in marketing despre piata berii in Romania si la nivel international.
Merci!
Pingback: Vitis Metamorfosis Cantus Primus Feteasca Neagra 2013 | Berbecutio