13 feb.

Alira Grand Vin

    Sunt foarte multe vinuri despre care nu apuc sa scriu aici, cateodata nici sa fac un scurt review pe Berbecutio del Facebook. Motivele sunt diferite: cateodata opiniile onlinerilor au fost multe si rezoneaza cu ale mele, alteori sunt vinuri banale care nu merita amintite, dar in cele mai multe cazuri se aduna mai multe decat as avea timp sa depictez.
    Inainte de Premiile de Excelenta 2013 am participat prin bunavointa reprezentantilor producatorului la o degustare en-primeur, la care am fost invitat sa punctez fiecare dintre cele patru vinuri de top Alira si sa-mi exprim opinia fata de momentul oportun de punere pe piata. Notele mele au fost usor mai mici decat cele primite de aceste vinuri la concurs – toate au luat AUR, deci o medie peste 87 de puncte. Din pacate comisia din care am facut parte nu s-a intanit cu Alira Grand Vin la concurs, dar cu siguranta voi introduce aceste vinuri in blinduri romanesti de top, pentru o evaluare cat mai corecta. Inainte de vinuri ar mai fi de spus ca in acest context nu numai ca am intalnit oameni noi, pasionati de vinuri, dar am si dezvoltat ulterior relatii foarte placute cu ei. Ideea de a aduna la aceeasi masa carciumari, prieteni de pe Facebook, pasionati si specialisti a fost foarte buna, concluziile putand fi interpretate ca fiind din partea unui nucleu semnificativ.
    Singurul vin despre care am spus ca ar mai trebui lasat in sticla vreo 2-3 luni a fost Merlot-ul, facut in serie de 10.000 de exemplare, care asterne pe un pat catifelat arome de ciocolata neagra si visine coapte. Aviz amatorilor de asocieri miraculoase, finalul e tot spre ciocolata amaruie. Nivelul alcoolic e la cote optime pentru un rosu – 13,5% – si  mi s-a parut ca inca nu s-a obisnuit definitiv cu sticloasa imbracatura. Mi-ar placea insa sa-l revad cat mai curand. 84 de puncte atunci si 86 in ianuarie 2014, cand e deja pe o panta ascendenta, nasul e din ce in ce mai complex, structura s-a stabilizat.

    Feteasca Neagra Grand vin a fost facuta intr-o serie mai mare, de 25.000 de sticle, iar complexitatea aromatica mi s-a parut superioara: ciuperci, magiun, trufe, fructe negre. Atacul aduce note de cafea si gem de prune, cu o astringenta sesizabila, corp mediu si final gustos. 13,9% alcool, 85 de puncte.

    Trecand la Cabernet mai urcam o treapta (86pct), datorita fructului bine conturat in plan secundar, pentru ca la suprafata Mark Dworkin a reusit sa cele mai apreciate arome: tutun fin, lemn dulce, frunze uscate. Un vin echilibrat si suculent.
    Cea mai placuta impresie mi-a lasat-o Cuvee-ul, din CS si M, care pe langa tot ce spuneam la Cabernet aduce in plus placuta senzatie de fructe de padure negre-albastrui si cacao. 87 de puncte. 
    Dupa succesul incontestabil pe care l-a avut Merlot-ul Alira 2009, vandut in 45.000 de exemplare, cred ca aceasta serie se pozitioneaza calitativ net superior, fabricutele din fiecare butuc de vie incep sa-si faca treaba sub comanda dirijorului. N-am niciun dubiu ca progresul va fi constant, cunoscand oamenii ce formeaza Alira.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *