21
feb.
3 Pesti proaspeti
Pentru cine nu stie inca Domeniile Dealu Mare Urlati au magazin propriu si in Bucuresti, pe Calea Grivitei, aproape de intersectia cu noul bulevard Uranus, dar vand si online. Pe vremuri vindeau si vinurile altor producatori, aici gasind asta toamna comoara numita Soare 2003, la un pret cu 20% mai mic decat ultima generatie. Dupa cum probabil ati urmarit nu m-am dat inapoi de la a aprecia o buna parte din vinurile lor, incepand cu Incantation si 3 Pesti si continuand cu varietalele Feteasca Alba, superba Feteasca Neagra Paganus 2007 sau Savignon, cand a fost cazul. Au fost si ani in care nu prea le-a iesit, am punctat si aspectul asta. La Premiile de Excelenta din noiembrie au fost sase vinuri care cred ca erau la granita medaliei de argint, 3 Pesti 2013 – proba de tanc – fiind unul dintre ele.
Prin amabilitatea actionarilor domeniului am avut ocazia sa-l incerc zilele astea din nou, tot in versiune pre-release. Inca de la primul impact se simte sauvignonul cu inflexiunile sale pisicesti, completat gustativ de aciditatea Fetestii Albe si rotunjit, sustinut de muschii Rieslingului. Luandu-l la purecat se mai pot distinge note minerale, florale, de caise verzi si coapte, de ardei gras, chiar daca intensitatea e mignona – a trebuit sa folosesc Impitoyable-ul. Am bifat pe rand structura, amplitudinea buna, starea uleioasa, ar fi bun de baut la 12 grade. Daca as face parte din echipa de testare a cramei as vota pentru punerea pe piata intr-o luna, poate doua, penrtu ca desi mai exista mici aspecte “taioase”, cu siguranta se vor cizela in urma transportului, a diferentelor de temperatura, si a expunerii la lumina. E unul dintre acele vinuri cu aciditate ridicata, dar bine integrata in peisaj, spre deosebire de niste Dragasaniuri unde picà bâta in balta de sarira fulgii din toate ratele din malul Oltului, care macane disperate drojdind mediocritate la preturi de palat. Brrr!
86 de puncte pentru 3 Pesti, cu felicitari pentru constanta, nazuinta spre vinuri cat mai bune (sper sa n-avem discutii despre pret la primavara) si deschiderea catre cei mai critici si realisti, care cu siguranta iubesc vinul BUN mai mult decat o ulita de laudatori detinatori de hartii fara valoare impartite intre ei, pentru care 99% din vinurile si cramele romanesti sunt cele mai bune. Pe rand, nu toate odata.
Pentru cei care nu folosesc Facebook, am incercat recent si noul rose 2013, din Cabernet: culoare spre trandafiriu, mai inchis decat ce e la moda acum, nas nu foarte placut la deschidere, insa isi revine repede, livrand zmeura, dar si sulf de la imbutelierea relativ recenta. In gust e bine asezat, aromele vireaza spre cirese de mai, are greutate, are zvac, are final. 82-83 de puncte, cu un plus de vioiciune fata de anul trecut.