26
mai
3 Pesti de la Domeniile Dealu Mare Urlati
Vineri seara, inaintea unei ploi torentiale, a avut loc la Tratoria Sicillia de pe str. Franceza lansarea primului cupaj alb de la Domeniile Dealu Mare Urlati. Prezentarea fiecarui soi participant, dar si a rezultatului final, a fost dl. Rares Marinescu, la ale carui degustari am fost, ba chiar am sfatuit cativa prieteni sa mearga, pentru ca sunt exceptionale. Un mare amator de vinuri, pe numele sau de scena AKH, a furat de pe televizorul din dormitorul parintilor bibelourile de mai jos, mai mult decat atat, ne-a recitat si motto-ul de pe mileul de sub ele: Intr-o apa neagra/ Sase ochi luceste/ Ce sa fie oare?/ Cred ca e trei peste!
Nu multi producatori (chiar si prin consultantii lor ca in cazul de fata) aleg sa prezinte pe larg vinurile care alcatuiesc un cupaj, ba multi mentin un mister total in privinta componentei. Aici a fost altfel si e un lucru de apreciat: s-a inceput cu prezentarea si degustarea fiecarui soi in parte, asociat, ca de obicei, cu un finger-food adecvat.
De exemplu la Feteasca Alba, prima componenta a amestecului, s-a ales o combinatie incantatoare de pepene galben si prosciuto. Vinul e destul de corpolent, poate datorita si restului de zahar impins pana la limita celor 4 gr/l ce definesc un sec, atacul e dulceag, nas de citrice si flori. Aceasta varianta este una nebaricata, inschimb cea folosita in cupaj este partial tinuta in butoaie de stejar.
Rieslingul Italian, care la Urlati (de fapt viile sunt la Ceptura) a renascut intr-un vin modern, proaspat si placut, a fost imprietenit ideal cu o tartina cu icre. V-am povestit nu de mult despre dansul. Este un soi care se coace foarte tarziu, iar ultima perioada inainte de cules este determinanta, pentru ca acumularile de zahar sunt exponentiale, nu liniare, de-a lungul evolutiei strugurilor.
Soiul dominant, in proportie de 60%, fata de 20-20 celelalte, este un Sauvignon care m-a impresionat. E mineral, aproape acid in…mirosul de intensitate scazuta, dar foarte bun. Primele recolte din noile vii isi arata valoarea, mai ales cand sunt asortate cu somon si capere. Recomand in mod deosebit acest vin daca va loviti de el pe undeva. In Bucuresti, alaturi de toate celelalte, cel mai sigur il gasiti langa Hala Traian.
Despre Trei Pesti: 6000 de sticle, 13,5% alcool, aproape 4 gr de zahar pe litru – preferabile pentru a nu dauna echilibrului atat de cautat de noi toti, pret de plecare 30-35 de lei in magazinul de mai sus sau altele de profil. Imbinarea cu tartina de shrimps si avocado (+ paine prajita pentru textura) a fost fantastica, combinatia celor trei soiuri dovedindu-se inspirata si reusita. Cel mai mult mi-a placut mirosul, foarte apetisant, dar si post-gustul surprinzator de lung. Note (de degustare si nu numai) intr-o editie viitoare, dupa ce-l voi fi incercat in apartamentele regale din Militari.
Si la sfarsit a inceput ploaia..
Și totuși: de ce 3 Pește, ca să zic așa?
Pai la ce era afara, e destul de clar: ca sa pleci de acolo trebuia sa fii peste..de trei ori peste..:))
ha ha ha ha ha !!!
@Nicusor: e singurul lucru la care n-am avut urechile suficient de ciulite. Mai intreb si dau de stire.