02 mart.

Degustare Feteasca Neagra – noutati si confirmari

    Avand in vedere aplecarea publicului roman spre soiul rosu reprezentativ, am purces in a organiza o intalnire la care sa prezint in primul rand noutatile de pe piata, care se incadreaza in segmentul medium-high, fara a depasi ~50 de lei la raft.

La ultimele degustari am avut impresia ca publicul e usor demotivat de structura clasica de aliniere a unor pahare unul langa sau dupa celalalt, asa ca am preferat sa renunt la blind, lasand intentionat participantii sa admire etichete, sa le spun cateva cuvinte despre fiecare crama in parte.

20160225_225108_HDR

    S-a cernut un juriu, ales dintre cei care au obtinut o nota mare la un test teoretic de 10 intrebari, majoritatea capcana, despre cat vin se face dintr-un kg de struguri, care este soiul rosu cel mai cultivat in Spania, pe ce pozitie se afla Romania in clasamentul celor mai mari producatori de vin, samd. Aici s-au distins doi Cosmini (#popsiudrea), Eleonora Rusu si Costel Mosteanu, care s-au expus, spre deosebire de ceilalti 20 de participanti, unei degustari in orb, intr-un ritm de doua ori mai rapid fata de publicul larg. Charlie Ottley, realizatorul documentarului despre Printul Charles si Romania a fost incantat de cateva Fetesti Negre. 20160225_221944_HDR

    S-au degustat vinuri de la Licorna WineHouse, Lacerta, Vifrana, Domeniile Franco-Romane, Macin, Casa Ochean, Crama Tata si Fiul, Mosia de la Tohani, Divine Area (1000 de chipuri), Davino, Intervitt Zimnicea, Balla Geza, Pietroasa, Casa de vinuri Cotnari, si o surpriza de peste Prut – Individo, Chateau Vartely. Din cele 15 vinuri, 10 au fost prezentate in premiera. 

    S-au acordat diplome de excelenta celor care au acces in juriu, echipei castigatoare – care a apreciat cel mai aproape de juriu calitatea vinurilor, si celui, sau mai bine zis celei mai fine degustatoare de Feteasca Neagra, care s-a pozitionat foarte aproape de acceptiunea mea ca ierarhie, Roxana Ana.

    Multumesc tuturor producatorilor pentru bunavointa de a contribui cu materia prima pentru aceasta degustare, cu felicitari primilor clasati:

20160225_223317_HDR

    Pe primul loc, la egalitate de puncte, juriul a plasat Plai 2014, de la Davino si Divinitas 2013, Crama Intervitt, ultimul confirmand de fapt medalia de aur de la Premiile de Excelenta Vinul.ro, ale carui comisii au continut trei sferturi din juriul de joi de la 1000 de chipuri WineBar.

    Pe a doua treapta, juriul a votat din nou egalitate! Curtea Regala Macin si Chateau Vartely Individo, ambele 2014.

La mica diferenta a venit Licorna Serafim 2014, urmat de Crama Tata si Fiul. Daca din partea d-lui Lacureanu ne asteptam, sau mai bine zis speram la o confirmare care a si venit, odata cu 2014 (cu toate ca si Divinitas 2013 e facut tot de Domnia Sa), la Tata si Fiul a fost o surpriza placuta, din viile de la Nicoresti. Are deja medalii la Vinul.ro si Bachus, unde am avut onoarea sa particip la Bucuresti, respectiv Odobesti.

Cotnari, 1000 de chipuri, Tohani si Lacerta au intregit partea de sus a tabloului.

20160225_212651_HDR

Din punctul meu de vedere lucrurile au stat in general la fel, am vazut Serafim usor mai sus, Lacerta tot asa, iar Casa Ochean, Cotnari si Balla Geza au primit note mai mari.

Premiul de popularitate a mers catre 1000 de chipuri 2014, inca in faza de tanc.

Zmeura de aur – Pietroasele, in unanimitate.

Multumesc producatorilor care ne-au sustinut, 😛 celor care nu, ca tot le-am cumparat, multumesc celor care au venit, juriului muncitor, ajutoarelor cu logistica.

Urmeaza o serie de degustari pe verticala. Pregatesc Solo Quinta 2012-2015, Domaine Ceptura Blanc 2012-2015, Revelatio 2012 – 2015, am strans 9 Magnumuri din trei tari sa le vedem intr-o seara, va mai fi o intalnire exclusiv cu sampanii rose, una doar cu Amarone. Stay tuned!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *