19 Apr

Vinurile moldovenesti DAC

    Vinaria este infiintata in 2013, etichetele sunt relativ cunoscute pentru cine are ochi sa vada noutatile, insa deocamdata nu avem un site, o platforma unde sa gasim informatii detaliate despre producatorul moldovean. Cu ocazia vizitei anuale la Chisinau, an remarcat cateva exemplare DAC, laolalta cu mandria aproape excesiva a oenologului prezent la stand. M-am bucurat sa le vad dupa cateva luni in Romania, pentru ca au un ceva aparte care cred ca isi va gasi nisa sa de clienti fideli.

    Rosu domnesc e un cupaj clasic romanesc in care conduce Feteasca (lucru de care producatorii din RO se cam tem, o pun doar asa, modic, la urma), completata magistral de Cab si Merlot. Alcoolul urca pana la 14,5% si nu deranjeaza nici la temperaturi binisor mai mari decat cele recomandate pentru un rosu. Nasul e intens si extrem de complex, merge in directii multiple, unele fara o prea mare baza comuna: fructe rosii de padure, condimente, iz vegetal (marar?!), fructe negre, pamant reavan-praf, lemn dulce, prune brumarii foarte coapte, vanilie, cafea – un mix care se cufunda in el insusi in timp, spre un trunchi solid. Taninurile nu-s de drum lung, insa aciditatea da, compenseaza partea lor de balanta, impotriva careia cantaresc alcoolul, aromatica intensa, suculenta, lungimea sau restul de zahar. De vazut in forma potolita. Acum promite, vorbeste cu voce tare, se ia la tranta oricand cu vreun fois gras, cozonac, placinte sau preparate similare. Plus friptanele in cruste/langa sosuri dulcege, tomato based. 85p

    Chardonnay-ul e un vin inca dominat de lemn, chiar daca intra in al treilea an de viata. Singura solutie este microoxigenarea peste noapte, in aceeasi sticla, dupa ce ai baut un pahar, sau aerisirea in decanter vreo ora inainte de consum. Chiar si asa, simbioza lemn-zeama nu e 100%. 84p

    Cab-ul din gama medie trebuie servit rece, altfel taninurile raman inmuiate, da impresia de subtirime. E simpatic, are tipicitate, e echilibrat, doar ca ajunge un pic cam scump la noi, in jur de 40 de lei. La vinurile de consum ne-am obisnuit ca Moldova sa fie mai ieftina. Iar sa faci aici un brand din DAC, e mult de munca, incepand de la etichete pana la.. toate celelalte. 84p

    Rezerv se vrea cupajul suprem al celor de la DAC, de gasit la vreo 60 de lei. Contine Cab, Merlot si Saperavi, la o intensitate de 14,5% alcool, n-avem an de roada ci doar data imbutelierii, aug 2016. Sunt cateva lucruri ciudate: face o spuma fina la marginea paharului aproape permanent, nasul e de vin baricat total, inecat in lemn, care trece de granitele comercialului spre ceva care nu mai e placut. Exceleaza doar la impactul din final, cand pe palat raman note nobile de vin rosu de marca. Tanin fin, culoare frumoasa, dar se putea mai mult, zeama a fost de soi. 86 de puncte.

    Rara neagra 2015 – ei, aici da. Poate nu-i cel mai clear wine din estul Europei, insa complexitatea si savoarea sunt la cote inalte. Da impresia in prima faza de aciditate volatila usor peste prag, insa structura, echilibrul si astringenta te fac sa uiti repede. Il veti gasi pe la 50 de lei in magazine si merita banii. 88p

    Feteasca Neagra merge in directia Rezerva, prea baricat, prea lemnos, chiar daca l-am aerisit mai bine de o ora. Notele comune in toata seria reprezinta un procent prea mare din paleta aromatica, ceea ce demonstreaza ca vinurile au fost lucrate, deviate prea mult din evolutia lor naturala. Stiu ca sunt serii nu prea lungi, producator oarecum de nisa, insa in opinia mea in viitor trebuie pus mai mult accent pe naturalete, pe expresia originala a soiului, asa semi-nobil cum e el. Avem lemn in diferite forme si straturi, dupa care brusc trecem spre note vegetale, fara sa zabovim prea tare la fruct, cand FN poate puncta excelent la acest capitol. Gustativ stam mai bine, vinul are echilibru, e destul de amplu, tanin fin, final atragator. Proiectia catre un public care incepe sa cunoasca tainele vinului de calitate foarte bine facuta si e de apreciat, insa daca s-a vrut cu adevarat vreun varf, cum ai banui cand vezi ca sare binisor de 50 de lei la raft, mai sunt cateva lucruri de reglat. De servit usor sub norme, pe la 16 grade. 86 de puncte.

    Dupa succesul repurtat de importatorul Produse Moldovenesti cu vinurile Chateau Vartely – un succes care are la baza ani de munca, strategie corecta de pricing si multe alte fineturi greu de inteles de crame mari de la noi – e de apreciat ca portofoliul s-a largit cu acest producator, fiecare nume in plus aducand un plus de diversitate pe piata, un plus de bucurie in quest-ul pe care il devoram in fiecare zi spre noi frontiere in vin.

    DAC, welcome!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *