06 Oct

Marile Albe

    Motivat de faptul ca in Romania nu s-a desfasurat niciodata o intrecere intre cele mai bune asamblaje albe autohtone, m-am mobilizat si am pus la punct un asemenea eveniment. Am dorit sa fie altfel, in sensul ca juriul PRO nu a avut oameni cu multe like-uri pe Instagram, ci peste 1000 de vinuri incercate pe an.

Am invitat buyeri din marile lanturi de retail, sefi de magazine de vinuri, jurati in competitii internationale, oameni care “traiesc” vin zi de zi. Comisia a fost una singura, deci rezultatul unul pertinent fata de majoritatea concursurilor “mari” unde fiecare evalueaza doar o mica parte din vinuri, iar o medalie e asumata de 4-5 oameni, dupa ce s-au mai taiat si extremele. Nu in ultimul rand calculele s-au facut in timp real, rezultatul a reiesit pe loc, nu dupa saptamani de negocieri cu sponsorii sau alte entitati interesate sa dea bine in clasamentul de la televizor.

Dupa o foarte fina avanpremiera in laboratoarele #Berbecutio, am scos la rampa 16 vinuri:

  • Amfiteatrul Vitis Aristocrat Cuvee 2015
  • Budureasca Oro Manisa 2015 – in premiera
  • Dagon Clan, Clar, 2015
  • Davino Revelatio 2016
  • Davino Domaine Ceptura Blanc 2016
  • Domeniile Dealu Mare Urlati 3 Pesti
  • Gramma Cuvee Visan 2016
  • Hermeziu Scrisori 1 – Riesling cu Sauvignon 2015
  • Hermeziu Scrisori 2 – Chardonnay, Sauvignon si Muscat
  • Jidvei Mysterium Riesling de Rin si Sauvignon 2016 – premiera
  • Jidvei Mysterium Pinot Noir, Chardonnay si Feteasca Alba 2016 – premiera
  • Lacerta Cuvee X 2013
  • SERVE – Cuvee Amaury 2016 – premiera
  • Stefanesti Truda Fanny 2015
  • Tohani Valahorum
  • Vinarte Cuvee d’Excellence Riesling cu Sauvignon

Inca asteptam sa ajunga si Licorna Bon Viveur, sau Avincis PG cu ce alt soi din alt an mai era acolo. Au fost cazuri cand unii producatori ne-au spus ca nu considera vinul lor in acest an de o asa calitate incat sa spere al titlu si prefera sa nu participe acum. Fair play, bravo!

                Locul desfasurarii ostilitatilor a fost The George and the Dragon Pub, situat pe ceea ce pana nu demult se numea strada Oitelor, insa de cand tot vin in zona cineva i-a schimbat numele. Restaurantul, central dar retras de la drumurile principale lovite de zgomot si praf, are o gradina de vara plina de verdeata, un cadru intim, placut. Cel mai pretios lucru aici, lasand la o parte cele 250 de etichete de vin si 50 de single malt listate, este bucataria, ce executa cu maiestrie retete originale, de o savoare deosebita. Nici nu mai zic de coastele ce candideaza la titlul de best in town ci trec direct la Crispy Pig Head, jumari, masline pane si multe altele. E un loc special, pentru connaisseuri, vom mai face evenimente aici.

Ca niciodata, desi evenimentul era anuntat la 19:30, toata lumea a fost prezenta cu 10 minute inainte, asa ca am avut timp sa degustam si sa vorbim in liniste despre nou-lansata Grasa Colocviu, 2016, care ne-a fost reper pentru celelalte, cotata ad-hoc la 87 de puncte. Stabilirea acestui standard a imbunatatit sistemul de punctaj, toate vinurile clasandu-se in final intr-un interval foarte strans, de doar 6 lungimi. Nivelul de degustare a fost pre-anuntat PRO, am presupus ca cine vine aici e familiar cu sistemele de punctare, n-am mai fosnit fise de evaluare ale diferitilor autori.

Sa vedem ce a iesit:

In viziunea personala, neamestecata in media de mai sus, si mai ales ne-oarba, pentru ca am vazut probele, am apreciat mai sus Amaury si Oro Manisa, urmate de Valahorum, Marcea si Dagon, insa nici Vinarte, Aristocrat sau Cuvee X n-au fost departe.

Cateva observatii pe clasamentele oficiale:

  • SERVE isi adjudeca primul loc la sectiunea PRO, cu un Amaury total diferit fata de ce stiam pana acum, mult mai fructat, un vin de finete, cu baric in plan foarte indepartat. Pentru fanii vechiului stil exista Cuvee Clemence. Foarte interesanta miscarea, usor inaintea vremurilor, pentru ca publicul a plasat exclusiv vinuri “heavy” in top.
  • Aceleasi remarci si felicitari pentru Cuvee Visan – 2016 e o editie foarte reusita, cu mesaje subtile, un vin de meditatie.
  • Truda Fanny – felicitari Stefanesti! Un producator care face niste vinuri extrem de cinstite. Stati departe de practicile industriale si lumea va va pretui!
  • Oro Manisa 2015, lansat aici in premiera, constant pe clasamente; baricul usor mai sus din anii precedenti probabil i-ar fi asigurat un loc mai sus, insa cred ca Budureasca trebuie sa fie si deja este un trend setter pe gamele de sus, nu doar un market follower.
  • Lacerta Cuvee X a fost 2013 – cel mai “batran” vin din concurs, care s-a clasat foarte bine pe linie. Recunosc: o mare surpriza, pentru ca am fost tentat sa insist la producator pentru 2015, gata de consum, insa probabil din primavara ne vom vedea si cu dansul.
  • Hegemonia Davino pe albe s-a clatinat serios, insa, din cate stiu, odata cu recolta 2017 o sa avem niste surprize mari acolo. Sa nu uitam diferentele foarte mici dintre probe; daca repetam de 10 ori cu siguranta vom avea 10 clasamente diferite.
  • Confirma si Hermeziu, cu asamblajul de Chardonnay, Sauvignon si Muscat, care luase deja medalii importante in strainatate.
  • clasate nu foarte sus, Cuvee d’Excellence si Mysterium, sunt vinuri frumoase, subtile, insa poate mai putin de concurs, unde receptorii obosesc dupa 5, 7 sau 10 probe, asa ca partea de intensitate devine un prea important reper. Va invit sa le degustati, sunt absolut incantatoare.
  • Cea mai mare supriza: Amfiteatru Vitis, cu un Chardonnay completat de Tamaioasa, nu atat original cat la varsta optima, suficient la sticla, baricat intens, Halewood-style. Asteptam cu si mai mare interes acum vinurile proprii realizate integral “in-house”.

Concursurile de vinuri, mari si mici, mai mult sau mai putin marketate, raman un pilon al efervescentei atat de necesare din jurul iubitei noastre licori. Va multumesc tuturor actorilor contributori la realizarea acestui eveniment. Folositi cu intelepciune concluziile pretioase scrise sau nescrise aici si sa ne vedem cu bine la urmatoarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *