28 Aug

Tastevin – Confreria Vinului, sezonul al treilea

    Asociatia pentru Restaurarea Gastronomiei Romanesti, organizatie non-profit al carei presedinte executiv este domnul Alexandru Consulea, proprietarul restaurantelor ZEXE, iar presedinte onorific domnul Andrei Plesu, isi propune redefinirea gastronomiei romanesti ca element al patrimoniului national si reintegrarea acesteia in circuitul valorilor europene, iar din acest patrimoniu nu are voie sa lipseasca cea mai iubita bautura din […] Citeste mai departe

07 Aug

Tamaioasa dulce Licorna

    E nevoie de ani de antrenament sa distingi daca un dulce are CGJ (Concentrated Grapes Juice) ca ajutor si nici atunci nu poti baga mana in foc. In opinia mea aceste lucruri trebuie puse pe eticheta si faptul ca nu sunt e doar o dovada de incompetenta a autoritatii. Sa nu uitam sorbatii, enzimele, pesticidele […] Citeste mai departe

27 Iun

Primul alb Alira

Alira a lansat recent intr-o locatie impresionanta- Nomad SkyBar – primul sau vin alb, Sauvignon Blanc. La scurta vreme, in cadrul concursului Mister Sauvignon Blanc, s-a pozitionat pe treapta a treia a podiumului – punctaj personal, iar in juriul somelierilor a fost locul 5 din 53 de vinuri vazute.     Pentru primul alb al […] Citeste mai departe

25 Mai

Faurar Rouge – c’est si bon

    Facelift-ul de anul trecut al etichetelor Faurar a fost un succes evident, designul s-a mutat mai sus pe scara cronologica a perceptiei publicului spectator, depasind momentul prezent.     Versiunea rosie 2014, abia lansata, vine cu 14,2% alcool, iar pretul e neschimbat de ani. Cu toate astea micile variatiuni de pret de colo-colo […] Citeste mai departe

01 Mai

Jidvei Ana Sauvignon Blanc 2014

  De la bun inceput pot spune cu mana pe inima ca acest SB poate fi cel mai bun din Romania din recolta 2014, e de facut un flight Premium, mai am niste candidati in vedere. Are structura, are fruct, are greutate, in ciuda alcoolului scazut. E amplu, are lungime, chiar daca e taios. Exceleaza […] Citeste mai departe

30 Mar

Domeniile Anastasia – un nou vin bun

    Dupa minunatul Merlot 2009 care a facut intreaga piata de vinuri sa vuiasca si sa spere la mai multi producatori asemenea (Domeniile Anastasia e un PFA cu 7ha), urmatorii ani ne-am cam dezumflat. Micul antreprenor revine insa in forta cu doua cupaje, vinificate cat mai aproape de natural, in care drojdiile, nu asa „de […] Citeste mai departe

22 Mar

Licorna Serafim Feteasca Neagra 2014

    Licorna Serafim Feteasca Neagra 2014 a fost una dintre noutatile prezente la degustarea de Feteasca Neagra pe care am organizat-o la 1000 de chipuri cu trei saptamani in urma. Este primul vin din acest soi la Licorna Winehouse, semnat de Gabriel Lacureanu, cel care ne-a incantat cu Ancestral 2008-2009 sau Divinitas FN 2013. Oficial s-a […] Citeste mai departe

02 Mar

Cotnari – resurection

   E frumos sa vezi 100 de crame boutique aliniate pe GPS din fonduri europene, dar pana nu vezi gigantii nu realizezi care e de fapt piata romaneasca de vin in asamblu, de la vie pana la milioane de sticle sub aceeasi eticheta sau marca.     Daca vorbim de top 6-7 Romania ca suprafete […] Citeste mai departe

02 Mar

Degustare Feteasca Neagra – noutati si confirmari

    Avand in vedere aplecarea publicului roman spre soiul rosu reprezentativ, am purces in a organiza o intalnire la care sa prezint in primul rand noutatile de pe piata, care se incadreaza in segmentul medium-high, fara a depasi ~50 de lei la raft. La ultimele degustari am avut impresia ca publicul e usor demotivat […] Citeste mai departe

28 Dec

Vladoi en primeur

    Este unul dintre vinurile care mi-au atras atentia la Gala Vinului Romanesc by Lucia Parvu, eveniment mult mai bine organizat de data asta, intr-un cadru modern. Inca nu este etichetat, producatorul dezvaluind ca va fi plasat in gama Pivnita Basarabilor. Are 13% alcool, a fost fermentat in baricuri, unde a mai petrecut inca 5 […] Citeste mai departe

11 Noi

Premiile de Excelenta Vinul.ro 2015

    Am avut onoarea sa fac parte din juriul care a evaluat aproape 200 de vinuri la Premiile de Excelenta Vinul.ro, ajuns la a saptea editie. Nivelul vinului romanesc a crescut, ajutat, daca nu chiar ghiftuit, ingalat de tehnologie gratis. Nu acelasi lucru pot spune despre mentalitatea producatorului roman, generalizand usor, insa as vrea […] Citeste mai departe

13 Oct

Licorna WineHouse – urmatorul nivel

    Asteptarile au fost mari aici, inca din prima zi cand Gabi Lacureanu a pus piciorul in pragul cramei, insa in vinuri lucrurile se misca in ritmul anotimpurilor, al vintage-urilor mai ploioase sau mai insorite si chiar al vanzarilor/listarilor, vocea pietei fiind de luat in calcul. Fara sa consider mai prejos ce s-a facut […] Citeste mai departe

01 Oct

Sauvignon Blanc Cotul Dunarii, Intervitt, 2012

    Despre SB-ul „de raft inferior in supermarket” Cotul Dunarii 2012 spuneam in 2013 ca… „desi imbuteliat la inceputul lui august nu pare asezat, simtindu-se inca drojdiile in miros, dar si fructul, sub forma de caisa, cireasa alba, mere verzi, sau boaba de strugure, toate la o intensitate scazuta, dar amplificata in gust. Aspectul […] Citeste mai departe

10 Sep

Spumante pe Podium

    Weekendul trecut a inceput vijelios, mai ales in paharele celor care s-au adunat in noua locatie TastingRoom – restaurantul Podium de pe riviera Herastraului. Mi-am propus sa avem un concurs pe echipe intre cele mai cunoscute Prosecco aduse in Romania. Asa ca am cautat sa avem prezenta in toate cele patru categorii: Brut, […] Citeste mai departe

03 Sep

Nedeea 2013

    Nedeea a beneficiat de un facelift odata cu promotia 2013, informatiile importante fiind scoase in evidenta pe eticheta. Ramane singurul asamblaj de trei soiuri romanesti si e pretuit undeva la 40 de lei in magazinele de profil. Are 13,5% alcool, sticla de o forma rară pe piata, DOC-CMD Starmina, Mehedinti, si a fost pastrat […] Citeste mai departe

25 Aug

Gramma – o verticala si o actrita

    Am dirijat recent o degustare privata cu subiectul Feteasca Regala in cultura romaneasca, selectand cateva exemplare de vaza din industrie. Unul dintre cele remarcabile a fost Gramma 2014, care beneficiaza de eticheta deosebita a maestrului Malaele, vine dintr-un an mai generos decat 2013, cand nivelul alcoolic n-a depasit 12%, si a fost lasata […] Citeste mai departe

12 Aug

Commandaria – vinul simbol in Cipru

    Commandaria este considerat vinul de referinta al insulei, uneori fortifiat, produs din struguri lasati sa se deshidrateze pana ating 300-500g zahar in must. Soiul folosit este Mavrodafne, insotit cateodata de Xynisteri, ambele cultivate la altitudini intre 500 si 900 de metri in muntii Troodos. Metoda are un soi de atestat documentar de vreo […] Citeste mai departe

02 Aug

Vinarte Soare 2011, Cabernet de Samburesti

    Pentru bautorii de vin bun Samburestiul va ramane intotdeauna reprezentat de Vinarte cu Soare si Castel Bolovanul, indiferent de intentia mediatica de preluare din zbor a zonei de catre alti producatori ale caror vinuri (nu si preturi!) sunt deocamdata submediocre. Te poti inchipui Oltenia profunda pana la Pastele Cailor daca nu reusesti sa livrezi […] Citeste mai departe

06 Iul

Jidvei Nec Plus Ultra rose 2014

    Gama Nec Plus Ultra ramane demisec deocamdata – fata de altele care au trecut pe neobservate la sec – dar se prezinta din ce in ce mai bine, lucru demonstrat de medaliile luate an de an la concursurile internationale. Crama a facut investitii uriase, tehnologia e de ultima ora, s-au adus oenologi straini, trendul […] Citeste mai departe

29 Iun

Domaine Ceptura Blanc reinventat

    Aspectul exterior: 13,5% alcool, galben pal, uleios cand este rotit in pahar. S-au schimbat cateva lucruri importante in procesul de vinificatie, cautandu-se (cu succes, zic eu) o atingere mai delicata a lemnului, alaturi de alte procese moderne. Vinul devine astfel prietenos si cu acei consumatori nerabdatori sa vada inca de la aparitie vinul aproape […] Citeste mai departe

24 Iun

SB Bazilescu

Commandaria este considerat vinul de referinta al insulei, uneori fortifiat, produs din struguri lasati sa se deshidrateze pana ating 300-500g zahar in must. Soiul folosit este Mavrodafne, insotit cateodata de Xynisteri, ambele cultivate la altitudini intre 500 si 900 de metri in muntii Troodos. Metoda are un soi de atestat documentar de vreo 3000 de […] Citeste mai departe